'Holman schreeuwt als Theo van Gogh'

Een controversieel interview van Parool-columnist Theodor Holman over de islam overschaduwde donderdagavond de opvoering van zijn toneelstuk Breivik ontmoet Wilders over een fictieve ontmoeting tussen Geert Wilders en de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik.

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Holman, bekend provocateur, zei vorige week in een interview met de blog Dagelijksestandaard.nl 'zich verwant te voelen met Breivik', die op 22 juli vorig jaar in Noorwegen met twee aanslagen 77 mensen om het leven bracht.

'Ik betwijfel of het slim is dat hij dit interview heeft gegeven', zegt hoofdrolspeler Thijs Römer, die in het stuk Breivik vertolkt en hem 'een geniale gek met een hiaat in zijn karakter' noemt. 'Dit is vergelijkbaar met hoe Theo van Gogh (vriend van Holman, red.) te werk ging. Hij schreeuwde zo hard in de pers dat het leek alsof zijn werk net zo radicaal was.'

Ook voor acteur Hugo Koolschijn, die Wilders speelt, is het toneelstuk in een ander daglicht komen te staan, door de uitspraken van Holman. 'Ik vind het jammer. Het gaat nu alleen nog maar daarover. Toch wil ik het interview niet lezen, dan ga ik de teksten misschien anders interpreteren dan ik nu doe.'

Holman zei vorige week dat hij 'onder de indruk was' van het manifest van 1.500 pagina's dat de Noorse rechts-extremist via internet verspreidde vlak voordat hij de aanslagen pleegde.

Breivik liet een bom ontploffen in het regeringsgebouw in Oslo en schoot daarna op het eiland Utøya deelnemers aan een jongerenkamp van de regerende Arbeiderspartij neer. In het manifest zet hij zijn angst voor een door moslims gedomineerd Europa uiteen, evenals zijn woede over het verraad van de 'cultureel-marxisten', die de Europese pers en politiek zouden domineren.

Holman zei daarover: 'Hier zie je iemand die min of meer denkt zoals ik. Ik voel me verwant met Breivik. En daar schaam ik me ook niet voor.'

Over de islam zegt Holman: 'Breivik stelt: er kan geen gematigde islam bestaan. Ik geloof ook wel dat je andere moslims hebt, zoals je ook snoepjesgevende fascisten hebt gehad.'

Holman was een goede vriend van regisseur Theo van Gogh, die in 2004 door de radicaal-islamitische Mohammed B. werd doodgeschoten. De columnist heeft zich sindsdien gepositioneerd als fervent verdediger van de vrijheid van meningsuiting.

In Holmans toneelstuk, dat drie keer wordt opgevoerd, ontmoeten Wilders en Breivik elkaar op een vliegveld, vlak nadat Wilders zijn film Fitna in Londen heeft vertoond. Het tweetal voert een gesprek waarbij het draait om de vraag van Breivik aan Wilders hoe ver hij durft te gaan om zijn standpunten te verwezenlijken.

Ondanks een gezamenlijke analyse van het probleem - de multiculturele samenleving, de linkse elite - komen beide heren niet nader tot elkaar. Wilders kiest, tot teleurstelling van Breivik, voor de rechtsstaat en verwerpt ieder geweld.

In Denemarken zijn plannen voor een monoloog gebaseerd op het manifest van Breivik. Een theater in Oslo overweegt het stuk op te voeren maar overlevenden en nabestaanden hebben grote bezwaren, ook omdat Breivik zijn aanslagen juist pleegde om een podium te verwerven voor zijn ideeën.

Holmans toneelstuk komt drie weken voordat in Noorwegen op 16 april het proces tegen Breivik begint. Holman zelf weigert commentaar te geven op de inhoud van het stuk of de inhoud van het interview.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden