'Hollywoods wikileaks' legt schaduwwereld bloot

De cyberdiefstal bij Sony prikt Hollywoods schijnwereld door.

Als er iemand is die op dit moment profiteert van de grote cyberaanval waarbij een duizelingwekkende hoeveelheid vertrouwelijke documenten van filmstudio Sony werd buitgemaakt, moet het Adam Sandler wel zijn. Het kan niet anders of hij wordt al dagenlang overladen met cadeaus, bloemen en verontschuldigende berichtjes van de Sony-bazen.

Ze zullen er alles aan doen om de ster, die eigenlijk altijd garant staat voor films die meer opleveren dan ze kosten, weer een beetje gunstig te stemmen. En dat mag ook wel, aangezien de hele wereld nu weet dat Sony-employees hem bijzonder verschrikkelijk vinden.

Het was in ieder geval zijn naam die steeds opdook in het document Sony-2012-Comments als er werd geklaagd over ongeïnspireerde films en graaiende acteurs, ontdekte website Gawker. De site zette de kritiek op een rijtje. 'We worden steeds opgezadeld met afgezaagde formulefilms van Adam Sandler', schreef iemand. 'Overbodig', noemde iemand anders zijn werk. Een ander, retorisch: 'Waarom betalen we nog voor Adam Sandler-films?'

Zo pijnlijk als het de afgelopen week was voor Sandler, zo veel viel er te smullen voor de liefhebber van filmfeitjes. Salarissen, mailadressen en telefoonnummers van acteurs, de aliassen die ze gebruiken als ze een hotelkamer boeken: allemaal online te vinden. 'Hollywoods wikileaks' wordt het al genoemd, de computerinbraak die wel of niet te maken heeft met Noord-Korea's woede over de film The Interview. En op één punt klopt dat: het legt een schaduwwereld bloot die Hollywood liever verborgen houdt.

Zo bleek dat Leonardo DiCaprio's agent heeft gesmeekt hem te overwegen voor de rol van Steve Jobs. David Fincher vindt acteur Adam Driver verschrikkelijk. Een producent noemt Angelina Jolie een 'verwend nest met minimaal talent' en een bekende financier 'een 28-jarige gek met een bipolaire stoornis'. Michael Fassbender mag dan wel een goed acteur zijn, maar 'Shame bezorgt je een rotgevoel dat je een normale maat piemel hebt'.

Dit is net zoiets als een beledigend sms'je naar de verkeerde sturen, maar dan in het kwadraat. Het prikt Hollywoods schijnwereld door waarin de iedereen elkaar geweldig vindt. Zalven, manoeuvreren, mensen de hemel in prijzen - zonder deze dingen zou geen film van de grond komen. Acteurs en filmmakers wordt dagelijks duidelijk gemaakt dat ze fantastische, talentvolle mensen zijn voor wie het beste nog niet goed genoeg is. Geen wonder dat 'sommige sterren en filmmakers ons laten bloeden met hun overdreven verzoeken voor privé-vliegtuigen, kleding en stylistes, en verbaasd zijn als hun gevraagd wordt meer dan vijf uur te besteden aan filmpromotie'.

Deze botte oprechtheid zet in één klap een aantal van hen in hun hemd. En de schade is onherstelbaar, want slijmen werkt niet als je weet dat het slijmen is.

De diefstal was al een nachtmerrie voor Sony. Financieel is het verschrikkelijk dat vijf van Sony's films al voor de première online zijn te downloaden. Dat er inzicht is in de cijfers. Dat gegevens van de werknemers openbaar zijn gemaakt. Maar dit kon wel eens een fundamenteler probleem opleveren. Als ik Adam Sandler was, pakte ik vandaag nog mijn lucratieve boeltje en ging ik naar een andere studio.

Het is te hopen voor Sony dat de schrijvers van de duizenden documenten die nog niet zijn gelezen, zich hebben ingehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden