Hollywood-ontbijt VIP's in The Grand loopt vast door ongeluk op de A 2

'En de winnaar is. . .' Een select clubje Nederlandse filmliefhebbers en andere VIP's krijgt het nieuws van de Oscars dank zij FilmNet dinsdagochtend letterlijk op zijn bordje....

Om acht uur 's ochtends Nederlandse tijd, zo'n dertig minuten nadat Oscar-presentator David Letterman zijn podium aan de andere kant van de oceaan heeft verlaten, schuiven de genodigden (onder wie de Amerikaanse en Engelse consul) aan tafel.

De eerste satellietbeelden uit Los Angeles zijn dan binnen en inmiddels gemonteerd, maar alvorens ze op video worden afgespeeld, zingt Marilyn Monroe nog even Happy Birthday. Speciaal voor FilmNet, dat morgen tien jaar bestaat.

Het Oscar-ontbijt is een cadeautje aan relaties van de kabelexploitant en wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Met zo'n 'gezellig samenzijn' wil directeur Hans Klok 'wat goodwill kweken' voor zijn bedrijf; een vorm van networking die volgens FilmNet niet bij het Nederlands Filmfestival of bij Film Festival Rotterdam zou passen, omdat dat toch manifestaties voor een andere incrowd zijn.

Het licht gaat uit. 'Niets zeggen', klinkt het aan tafel als een vertegenwoordigster van Televizier vertelt dat ze de uitslag al kent van de radio. Haar buurman probeert de namen van de winnaars te raden en wil er zelf achter komen of hij gelijk heeft. David Letterman kondigt de genomineerde voor de Oscar voor make-up aan. Een fragment toont hoe in een rubberen masker littekens worden genaaid voor Frankenstein. 'Eet smakelijk', gruwt iemand achter zijn gefileerde gerookte zalm.

Er wordt goedkeurend gemompeld als de actiefim Speed van Jan de Bont, de enige genomineerde Nederlander, wordt bekroond voor de beste geluidseffecten. Onderwijl heeft de goedlachse schateraar Letterman een makkie aan het zeer nerveuze publiek, dat giert als de presentator een tapijt laat uitrollen door Tom Hanks en er een hond rondjes op laat draaien. Maar de Amerikaanse humor is de Nederlandse niet: 'Wat zielig.'

Tot Arthur Schmidt die in de categorie montage de Academy Award voor Forrest Gump in onvangst neemt, loopt alles in The Grand gesmeerd. Dan volgt de onderbreking. 'We vragen even uw geduld, want de tweede band is onderweg. Er is een ongeluk gebeurd op de A 2.' De koerier zit vast, dus wordt er nog een kopje koffie gedronken en een stuk taart gepresenteerd. De cameraploeg van FilmNet maakt van de gelegenheid gebruik om de verzamelde ontbijtgasten te laten raden naar de winnaars in de categorieën beste film en beste acteur en actrice.

Op de tweede videoband hangt Jamie Lee Curtis aan één arm aan een helikopter en maakt ze op die manier de winnaar bekend van de beste wetenschappelijke en technische film. Na de prijzen voor de visual effects en het muzikale intermezzo van Circle of Live uit The Lion King gaat in Amsterdam het licht weer aan. De aanwezigen hebben nog een uitreiking of tien voor de boeg, en de echte stars moeten zich nog voor hun prestigestrijd aandienen, maar ook die ontknopingen laten weer even op zich wachten.

'De derde band is onderweg, helaas', zegt de spreekstalmeester van de ochtend. 'Tja, het is allemaal heet van de naald. Dan kan zoiets gebeuren. Maar hij komt eraan.'

Na drie kwartier en een klok die inmiddels twaalf uur aanwijst, domineert het ongeduld over de nieuwsgierigheid en stappen de beteuterde gasten en masse op. 'Ze hadden net zo goed de hele uitzending kunnen laten zien. Op deze manier duren de gemonteerde versies bijna twee keer zo lang als de hele happening live', zucht iemand.

Om de teleurgestelden tegenmoet te komen, verklapt de organisatie de mensen die de zaal verlaten, buiten de toegangsdeuren alvast de winnaars. Een tiental anderen houdt goede moed en blijft zitten. Maar als binnen een mum van tijd de namen van Tom Hanks, Forrest Gump en Jessica Lange door de ruimte gonzen, is ook voor hen de spanning er af.

De overgebleven snoeptaarten maken echter veel goed. Ze worden met instemming van directeur Klok ingepakt en meegenomen voor redacties en de jarige vriend op de hoek. Volgend jaar beter. Dan is er weer een Oscarontbijt.

Astrid Theunissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden