Hollywood hamert boodschap in publiek
Hollywood weet hoe een boodschap verkondigd moet worden: onverholen, in heldere woorden, en zonder nuances. Zo gebeurde het ook, zondagnacht tijdens de 78ste uitreiking van de Oscars....
De ceremonie in het Kodak Theatre bestond uit een lofzang opde maatschappelijke rol die films kunnen vervullen. Een lofzangdie een climax bereikte toen Crash als beste werd gelauwerd; defilm van Paul Haggis laat zien hoe afkomst en huidskleur inhedendaags Los Angeles een bepalende rol spelen in het leven vande stedelingen.
Vooraf was al duidelijk dat Oscar Night vooral een feest zouworden voor de kleinere film. De vijf genomineerde producties -Good Night, and Good Luck, Brokeback Mountain, Capote, Munich,Crash - zijn stuk voor stuk geëngageerde films over relevantethema's als vrijheid van meningsuiting, vrije pers, oprukkendconservatisme, en de verhouding tussen het Westen en hetMidden-Oosten. En dat wilde Hollywood weten ook: Samuel L.Jackson introduceerde een collage van filmfragmenten dieduidelijk moest maken dat maatschappelijke betrokkenheid enHollywood een lange geschiedenis hebben; er waren beelden te zienvan Grapes of Wrath, The Great Dicatator, Fury, One Flew Over theCuckoo's Nest en Philadelphia.
Ook George Clooney benadrukte de rol van Hollywood als demorele gids van een miljoenenpubliek. Hij veroordeelde criticidie schrijven dat de filmindustrie geen contact heeft met degevoelens van de gemiddelde Amerikaan.
Clooney: 'Wij zijn degenen die al over aids spraken toen eralleen nog maar over werd gefluisterd. We spraken overburgerrechten toen het allerminst de gewoonte was. Ik ben trotslid te zijn van deze filmgemeenschap.' Paul Haggis, deCrash-regisseur die de Oscar voor het beste scenario won: 'Kunstis een hamer waarmee je de wereld vorm geeft.'
Achter deze goedbedoelde woorden ligt een commercieel motiefverborgen. De boodschap van Hollywood is een boodschap aan eennieuwe doelgroep, die lange tijd over het hoofd is gezien: deserieuze bioscoopbezoeker die niets op heeft met blockbusters enknaleffecten, en die naar het filmtheater gaat om er iets van opte steken.
Juist deze groep toont zich de afgelopen jaren trouw aan debioscoop, terwijl Hollywoods vaste klanten - jongeren tot 20 jaar- het steeds meer laten afweten; zij downloaden liever, kiezenvoor de dvd en de thuisbioscoop, en deinzen er niet voor terugeen mammoetproductie als King Kong op het mini-scherm van eenI-Pod of een PSP (draagbare speelcomputer) te bekijken.
De 78ste editie van het Oscargala was een feest voor de betereHollywoodfilm. Maar meer nog was het een feest voor de spindoctors van de industrie. Hun boodschap kan geen filmliefhebberzijn ontgaan.