Hollywood akkoord met beveiliging video disk

De producenten van consumentenelektronica, waaronder Philips, hebben een principe-akkoord gesloten met de Amerikaanse filmindustrie over een beveiligingscode die het illegaal kopiëren van de digitale video disk (dvd) moet voorkomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De dvd is de digitale opvolger van de videoband, waarmee films met een hogere beelds- en geluidskwaliteit afgespeeld kunnen worden. De filmindustrie weigerde lange tijd mee te werken aan de dvd, omdat ze betere garanties wilde hebben tegen illegale kopieën. Hollywood vreesde dat speelfilms eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies gekopiëerd konden worden. Door de vertraging in de onderhandelingen over de bescherming van de copyrights werd de introductie van de dvd-speler telkens uitgesteld.

De producenten hebben gezamenlijk een systeem ontwikkeld, waarbij de gecodeerde gegevens op de disk door de dvd-speler ontcijferd worden en daardoor uitsluitend op een televisie- of computerbeeldscherm te zien zijn. Bij iedere andere verbinding die wordt gemaakt, bijvoorbeeld naar een hard-disk, raakt het beeld vertekend en heeft kopiëren derhalve weinig zin. Dit coderingssysteem zal onder licentie worden uitgevoerd. Verdere details uit het principe-akkoord worden pas volgende week bekend gemaakt.

Een ander punt waarover de partijen het eens werden, zijn de releaseschema's waarmee de filmmaatschappijen hun films in roulatie brengen. Elk continent krijgt zijn eigen dvd-systeem, zodat dvd's die bijvoorbeeld in de VS zijn gekocht, niet op een Europese dvd-speler zijn af te spelen. Dit om te voorkomen dat een film die nog in de bioscoop draait ook op dvd te zien is.

Het succes van de dvd-speler hangt nauw samen met de omvang van het aanbod van disks, dat wordt verzorgd door de filmindustrie zelf. Enkele producenten van dvd-spelers hebben de lancering van de spelers uitgesteld, omdat ze voorzien dat op korte termijn te weinig films verkrijgbaar zullen zijn. Met het akkoord over de beveiliging, verwachten zij geen problemen meer.

De industrie voor consumentenelektronica verwacht dat de komst van de dvd de kwakkelende verkoop een nieuwe stimulans kan geven. Philips is van plan volgend jaar zomer zijn eerste spelers op de Europese markt te brengen voor een prijs die rond de 1500 gulden zal liggen. Panasonic zal de Europese markt waarschijnlijk als eerste betreden in februari volgend jaar. Het Japanse concern Matsushita wil volgende maand al in Japan de eerste dvd-apparaten gaan verkopen.

Philips blijft echter voorzichtig over de toekomst van de dvd-speler. 'Bij een nieuw systeem duurt het altijd een aantal jaren voorat de massamarkt is aangeboord', vertelt M. van Hooren van de Philips-divisie Sound & Vision. 'We rekenen daarbij op een aanloopperiode van vier of vijf jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden