Hollen op reis

HARDLOPERS MAKEN OOK GRAAG EEN RONDJE ALS ZE OP REIS GAAN. OP DE WEBSITE RUN THE PLANET GEVEN JOGGERS DE MOOISTE ROUTES AAN ELKAAR....

Sommige reizigers nemen naast schone kleren, toilettas en camera of laptop, ook een stel hardloopschoenen mee. Terwijl andere hotelgasten zich nog opmaken voor het ontbijt, lopen zij langs de hotelbalie gekleed in hightech outfit. De portier ziet toe hoe de chronometer wordt ingedrukt en het dagelijkse rondje in rustig tempo begint.

Geen betere remedie tegen jetlag, stellen hardlopers, dan regelmatig een stuk draven. En geen betere manier om de layout van een stad te leren kennen. Je passeert beroemde pleinen en gebouwen, volgt rivieren bij zonsopgang en doorkruist eeuwenoude parken. En komt onderwijl met gemak aan de gewenste hoeveelheid endorfine. De vraag die echter bij iedere hoteldeur terugkeert: welke kant op? Ervaren reizigers spreiden eerst een kaart uit op hun hotelbed en zoeken dan groene en blauwe vlekken: parken en rivieroevers. Soms, als de reizende loper geluk heeft, ligt zijn hotel aan de Seine (Parijs), Hydepark (Sydney), of Farmer Bridge Lock (Birmingham), maar vaker moet hij eerst een heel stuk over asfalt en steen, langs mensenmassa's, door woonwijken en industrieterreinen.

Traditionele reisgidsen maken zelden melding van hardlooproutes in een stad, merkte Indiro Neri, sinds 1973 hardloper over afstanden tot honderd kilometer. De Italiaan was ooit redacteur van het Italiaanse loopblad Podismo en heeft alle continenten bezocht. Hij kan ook meepraten over hardlopen in Schotse kilt, The Bare Bun Fun Runs (blotebillenraces), traploopwedstrijden en het - ja, ook dat wordt beoefend - achteruitrennen.

Ook hij vouwde vroeger de stadskaarten uit op zijn hotelbed, maar met de komst van internet veranderde dat. Via email kreeg hij suggesties van andere hardlopers en als hardloopvrienden Italië bezochten, gaf hij hen weer tips.

Neri spaarde alles op en startte in 1996 Run the Planet (RTP), een website die inmiddels is uitgegroeid tot bron van vreugde voor reizende hardlopers. Anderhalf miljoen bezoekers telt de site maandelijks; velen laten er ook eigen suggesties achter. 'Rome? Loop de Via Appia af - verdwalen is onmogelijk!' De Planeteers, zoals Neri de gebruikers noemt, vormen een community waarin verhalen worden verteld over 'A run in hell' (over lopen in de Sahara), of de wereld rond met 'mijn hond'.

RTP is uitgegroeid van eenmanszaak, gevestigd in Italië, tot middelgroot bedrijf in Seattle, Washington. De beschrijvingen van hardlooproutes (meer dan vierduizend) zijn nog steeds corebusiness, maar het bedrijf biedt anno 2005 meer. Op een virtuele koelkastdeur ('The Fridge') kunen bijvoorbeeld vraagjes worden gedeponeerd aan medelopers. Zo zoekt Patricia uit Atlanta, werkzaam voor een medische organisatie, tussen 10 en 18 juni nog een loopmaatje in Kisumu, Kenia.

Mocht Patricia toch alleen op pad, dan bevat RTP ook uitgebreide informatie over veiligheid. Wat te doen als je onderweg onverhoopt wolf, poema, coyote, ratelslang of ijsbeer tegenkomt? Een poema op het pad? 'Geef hem ruimte om te ontsnappen...' Wil het beest toch vechten? 'Vecht terug met stokken, stenen en blijf vooral staan...'

Maar het mooist blijven de beschrijvingen van de routes. Natuurlijk veel tips over New York, Hong Kong en Amsterdam ('Neem de trein naar Abcoude en loop terug langs de Angstel en de Amstel'), maar ook op Antarctica, in Kabul en in Ash Shumali in Irak kan de kilometervreter terecht.

De RTP-nieuwsbrief beschrijft deze maand een nieuwe route in Tripoli, Libië. Het park naast de dierentuin is bijzonder geschikt voor de duurloop, schrijft ene Arnaldo. Je loopt prachtig langs een wadi, alleen is het even opletten voor het stuk waar kamelen lopen - 'kamelen in Libië staan níet in de dierentuin.'

Vrijwel alle landen zijn op Run the Planet vertegenwoordigd. Zelfs het westen van de Sahara is beschreven. Onlangs plaatste een reiziger een bijdrage over Dakhla, waar een aantal vluchtelingenkampen is gesitueerd. Hij draafde er langs de tenten en zocht buiten de kampen de zandduinen op: 'Een mooie route, 's ochtends vroeg.'

Volgens initiatiefnemer Neri zijn er nog een paar witte vlekken over. Van vooral kleine eilandjes, zoals Palau, Midway en Wake Island, zijn nog geen hardlooproutes bekend, daarnaast bestaan er nog onbewoonde eilanden die nog niet door hardlopers zijn bezocht. Van Bassas da India, Bouvet, Baker en Cartier zou Neri graag suggesties krijgen opgestuurd. En verder kijkt hij uit naar de eerste beschrijving van een hardlooprondje op een andere planeet dan moeder aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden