Holleeder zwijgt in proces Passage: 'Uw verklaring zakt in elkaar als een soufflé'

Vandaag werd Willem Holleeder gehoord in het hoger beroep van het Passageproces. Zijn zus Astrid was bang dat haar broer 'een strontkar over haar uit zou kieperen', maar Holleeder beriep zich bij elke vraag op zijn verschoningsrecht, om zichzelf niet te belasten in zijn eigen rechtszaak. Lees de ontwikkelingen terug in dit liveblog.

Willem Holleeder vorig jaar bij de rechtbank in Haarlem.Beeld anp

Willem Holleeder hield vandaag de kaken stijf op elkaar tijdens zijn getuigenis in het hoger beroep van het grote liquidatieproces Passage. 'Ik beroep me op m'n verschoningsrecht', aldus Holleeder op alle vragen die hem werden gesteld door het gerechtshof en verdachte Dino S..

Dino S., met wie Holleeder gebrouilleerd zou zijn, wilde bijvoorbeeld weten waarom Holleeder hem dood wilde hebben en hem een verrader vindt. De zussen en ex-vriendin van Holleeder hadden dat vorige maand verklaard. Maar behalve 'verschoningsrecht' kreeg S. geen antwoorden.

De verder stoïcijnse Holleeder moest wel lachen om een vergelijking van de rechter. 'Weet u wat een soufflé is?', vroeg de rechter. 'Om te eten toch', antwoordde Holleeder, waarop de rechter zei dat een soufflé iets is waar je veel van verwacht maar dan volledig in elkaar zakt, daarbij doelend op het vruchteloze verhoor.

Holleeder is zelf geen verdachte in het liquidatieproces, met hoofdrolspelers als Dino S., Fred Ros en Jesse R. Het proces is echter wel verweven met de zaak van Holleeder. Holleeder zou met Dino S., Ros, Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Holleeder staat terecht in een gescheiden zaak. Daar wordt hij verdacht de hand te hebben gehad in de moord op Cor van Hout, vastgoedmagnaat Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De moorden op Houtman en Van der Bijl zijn ook onderdeel van het liquidatieproces.

De rechter vergelijkt Holleeders verklaring met een soufflé. 'Weet u wat dat is, meneer Holleeder?'
'Ja, dat is om te eten toch?'
'Precies, je verwacht er veel van, maar het zakt volledig in elkaar.'

Daar moet Holleeder hard om lachen. Dan is zijn getuigenis alweer voorbij, en wordt hij afgevoerd naar zijn cel.

Het enige dat we vandaag over Holleeder te weten zijn gekomen is dat hij volgens de rechter gisteren 'niet zo goed in zijn vel zat'. Hij informeert meermaals naar zijn gezondheid. Holleeder zegt dat het nu wel weer gaat. 'Ja dat was gister. Ken gebeuren, ik zit hier nu toch.'

Nadat alle anderen hebben afgeslagen wil Dino S. - door justitie beschouwd als de 'ongekroonde koning van de onderwereld' en de vermeende partner van Willem Holleeder - wél nog vragen aan Willem Holleeder stellen.

Sinds wanneer kennen wij elkaar?
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'

Hebben wij wel eens zaken met elkaar gedaan, legaal of illegaal?
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'

Waarom heb jij mij een verrader genoemd?
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'

Waarom moet ik dood volgens jou?
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'

Waarom moet mijn familie dood van jou?
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'

Rechter: 'Jullie zijn gebrouilleerd toch? Is dat waarom u zich op uw verschoningsrecht beroept?' Holleeder: 'Ik zal me hier altijd op mijn verschoningsrecht beroepen'.

Beeld anp

Het eerste antwoord van Willem Holleeder belooft niet veel loslippigheid vandaag. Bent u familie van een van de verdachten in het Passageproces, vraagt de rechter, daarbij onder andere doelend op Dino S. en Jesse R.. 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht', zegt Holleeder. 'Kijk nog eens even naar uw advocaat', zegt de rechter, 'want voor dit soort vragen is het verschoningsrecht niet bedoeld'. Holleeder: 'Goed, ik ben geen familie.'

Wanneer de rechter nog middenin in een verhaal zit, en nog geen vraag heeft gesteld, zegt Holleeder weer: 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht'. Ook in de toekomst?, wil de rechter weten. Holleeder: 'Ik beroep me hier altijd op mijn verschoningsrecht.'

De bedreigde misdaadjournalist Martin Kok mag vandaag voor het eerst weer aanwezig zijn in de zwaar beveiligde rechtbank op Schipol. Vorige maand kreeg Kok, die een crimineel verleden heeft, te horen dat hij niet meer welkom was in de bunker. Hij zou een veiligheidsrisico vormen, maar een Haagse rechtbank oordeelde deze week dat dit onzin was.

Kok wordt ook 'de Schietschijf' genoemd. In de nacht van 16 op 17 november werden Koks auto en woning door een kogelregen getroffen. De twintig kogels zouden een waarschuwing zijn, omdat hij een filmpje van Willem Holleeder op zijn site vlinderscrime.nl had gezet. Hierop is Holleeder te zien bij een etentje in een Amsterdams restaurant. Kok riep bezoekers van zijn site op om Holleeders disgenoten van namen te voorzien. 'Dat vond blijkbaar niet iedereen leuk. Daarom hebben ze op mijn auto en voordeur geschoten.'

Gepantserde auto's komen aan bij de rechtbank, waar de zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder getuigen in het hoger beroep van het grote liquidatieproces Passage.Beeld anp

De twee zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, hebben vorige maand in het proces een getuigenis afgelegd, evenals de Sandra den Hartog, zijn ex-vriendin.

Ze deden ijzingwekkende verklaringen over hun broer en ex. Ze vertelden wat Holleeder losliet over de liquidatiegolf in Amsterdam en zijn mogelijke rol daarin. Ook schetsten ze hoe hun broer hun leven lange tijd bepaalde. Lees hier het liveblog terug van de getuigenis van zus Sonja. 'Ik moest van Willem meebetalen aan de moord op mijn eigen man.'

'Wat ik doe is een kamikaze-actie', zei zus Astrid. 'Willem gaat me op alle mogelijke manieren stukmaken. Hij verzint wel wat, hij vindt wel een strontkar die hij over mij heen kan kieperen.'

Holleeder staat zelf niet terecht in deze zaak, maar is volgens het Openbaar Ministerie wel betrokken geweest bij veel gebeurtenissen waar deze zaak om draait. De kans is groot dat hij zich daarom zal beroepen op zijn verschoningsrecht. Als een getuige het risico loopt om zichzelf te belasten, mag hij in de rechtszaal zwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden