Update

'Holleeder sprak over ombrengen Peter R. de Vries'

Willem Holleeder heeft gesproken over het laten vermoorden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dat blijkt uit de verklaringen van Astrid Holleeder, de zus van de bekende crimineel die tegen haar broer getuigt.

Redactie
Willem Holleeder in de auto op weg naar de rechtbank. Beeld anp
Willem Holleeder in de auto op weg naar de rechtbank.Beeld anp

Zichtbaar aangeslagen hoort Peter R. de Vries het aan. Nadat de misdaadjournalist op 25 april 2013 door Willem Holleeder was bedreigd, sprak Nederlands bekendste boef over het akkefietje met zijn zus Astrid.

Willem, zo heeft Astrid verklaard, realiseerde zich dat hij door die bedreiging hij problemen zou kunnen krijgen met zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. 'Hij zei dat hij vooraf een schutter zou regelen. De Vries zou dan worden doodgeschoten als Willem vast kwam te zitten.'

Holleeder is in maart veroordeeld voor de bedreiging van De Vries aan diens voordeur in Hilversum. Holleeder eiste dat hij buiten de Amerikaanse film over de Heinekenontvoering gehouden zou worden. 'Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt', beet Holleeder De Vries toe. 'Ik dreig niet, ik doe gewoon.'

Welke strategie volgt het Openbaar Ministerie om Willem Holleeder levenslang achter de tralies te krijgen?

Lees vijf vragen over de zaak

Voorarrest

Willem Holleeder blijft in voorarrest voor de liquidatiezaak die tegen hem loopt, besloot de rechtbank in Amsterdam vandaag. Holleeder en zijn advocaat Stijn Franken kondigden tijdens de zitting al aan om niet om de voorlopige vrijlating van Holleeder te vragen.

Dat deden ze nadat nieuwe verklaringen van de zussen en de ex-vriendin van Willem Holleeder binnen waren gekomen bij justitie, Holleeder en zijn advocaat. Die verklaringen worden wat het OM betreft meegenomen in het proces tegen de topcrimineel. De eerste pro-formazitting vond vanmorgen onder grote belangstelling plaats in Amsterdam.

Holleeder was zelf aanwezig en werd begeleid door vier bewakers, aldus Volkskrant-verslaggeefster Wil Thijssen, die de zaak voor de krant volgt. Hij werd afgeschermd door een groot, zwart scherm, naar verluidt om geen contact met het publiek te kunnen maken.

Aanklachten

De zitting begon met het voorlezen van de aanklacht door de officier van justitie. 'Het gaat om drie aanklachten. 1: betrokkenheid bij liquidatie van Kees Houtman. Aanklacht 2: betrokkenheid bij liquidatie op Thomas van der Bijl. Aanklacht 3: Deelname aan criminele organisatie van 1 jan 2002 tot 1 mei 2006, met als doel moorden, voorbereiden van moord en vuurwapenbezit.'

De zaak tegen Holleeder wordt apart behandeld van het hoger beroep in het liquidatieproces Passage, zei de officier. Ook de nieuwe verklaringen van de zussen en ex van Holleeder zijn van belang voor de bewijsvoering, voegde hij eraan toe. De tenlastelegging wordt als gevolg van die verklaringen mogelijk aangepast. Het OM vroeg de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden om het onderzoek te kunnen afronden. Daarmee is nog onduidelijk wanneer het proces verder kan.

Liquidatielijst

Holleeder zou binnen de criminele organisatie onder meer met Dino S., Fred R., Jesse R. en de geliquideerde Ali A. tot doel moord of het uitlokken van moord hebben gehad. Bij de moorden op Houtman en Van der Bijl zouden de slachtoffers op een lijst van de organisatie hebben gestaan, die moesten worden geliquideerd. Voor het uitschakelen van mensen werden flinke geldbedragen in het vooruitzicht gesteld, stelt het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM zijn er nu verschillende verklaringen die ook bij elkaar aansluiten. Daaruit ontstaat het beeld dat Holleeder een prominente rol in de organisatie zou hebben, samen met Dino S.. Er zijn tegen Holleeder ook verklaringen van onder meer de spijtoptanten Peter la S., Fred Ros en Hadr K. en bedreigde anonieme getuige Q5 over de rollen van Holleeder en Dino S.

Verklaring advocaat Holleeder

Raadsman Stijn Franken van Holleeder liet tijdens de zitting weten dat het nog te vroeg is voor een inhoudelijk betoog, ook gezien de nieuwe verklaringen die deze week opdoken. Holleeder zou volgens zijn advocaat vandaag niet om zijn vrijlating uit voorarrest vragen.

Tegen het einde van de zitting werd Holleeder zelf nog gevraagd om commentaar. De rechter: 'Wilt u nog iets zeggen?' Holleeder: 'Op dit moment niet'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden