'Holleeder plande aanslag op zussen vanuit gevangenis'

Willem Holleeder heeft vanuit de gevangenis geprobeerd zijn zussen te laten vermoorden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens een proformazitting tegen Holleeder onthuld.

Redactie
Willem Holleeder Beeld ANP
Willem HolleederBeeld ANP

Hij zou twee medegedetineerden in de extra beveiligde inrichting in Vught opdracht hebben gegeven eerst zijn zus Astrid om te laten brengen. Daarna moesten zijn andere zus Sonja en misdaadjournalist Peter R. de Vries uit de weg worden geruimd. Toen justitie achter de plannen kwam is Holleeder in zijn cel gearresteerd. Dat gebeurde op 11 april, maar het werd door het Openbaar Ministerie dinsdagochtend pas bevestigd.

Holleeder zou volgens het OM hebben geprobeerd via gedetineerde leden van de Antilliaanse bende No Limit Soldiers huurmoordenaars te zoeken.

In gesprekken met de recherche verklaarde een van hen bij zijn overplaatsing naar een andere gevangenis een telefoonnummer en een codewoord te hebben gekregen. Hij belde het nummer niet, maar zei wel dat Holleeder had aangegeven dat geld geen probleem was. 'Hij wil dat wij mensen zoeken voor hem', zo zou hij hebben verklaard. 'Hij wilde dat het zo snel mogelijk zou worden gedaan. Vooral die ene zus, die advocaat.' Per aanslag zou Holleeder 60 duizend tot 70 duizend euro hebben willen betalen.

De zussen Holleeder en Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen afgelegd in in het proces tegen de Amsterdamse 'topcrimineel'.

'Verbijsterd'

'Ik wil niet dat iets met mijn zusters gebeurt. Nu niet, niet aan het einde van de strafzaak, nooit niet', zei Willem Holleeder dinsdagmorgen in een reactie op het moordplan. 'U heeft de verklaringen van mijn zusters gelezen. Als er iets met hen gebeurt, dan zult u mij verantwoordelijk houden. Het is niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt.'

Volgens Holleeder kent hij de medegedetineerde die heeft gezegd dat hij zijn zussen en zijn ex wil laten ombrengen nauwelijks. 'Ik heb een paar maanden met hem gezeten. Ik ken zijn achtergronden niet en ik heb niet met hem over mijn eigen zaak gesproken. Dat doe ik nooit in detentie.'

Advocaat Stijn Franken noemde de Antilliaanse medegedetineerde van Holleeder 'een desperado en een fantast', die de ene leugen op de andere heeft gestapeld. Uit zijn verklaringen is bovendien niet te halen of behalve zijn zussen ook Den Hartog en De Vries als doelwit zijn genoemd, zei hij. 'Het OM presenteert zijn verklaringen hier onterecht als waarheid.'

De zussen en ex-vriendin zeggen 'verbijsterd (...), maar niet verbaasd' te zijn dat hij de kans heeft gekregen een moordplan tegen hen als getuigen te beramen. In een persverklaring zeggen Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog dat het moordplan 'past bij alles wat zij uit eigen wetenschap hebben verklaard en voorspeld'.

Verdedigen

Willem Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Toen de heimelijk afgelegde verklaringen vorig jaar uitkwamen, legde de advocaat van Holleeders ex Sandra den Hartog, Stijn Franken, de verdediging neer om Holleeder te kunnen blijven verdedigen. Franken kwam toen met de deken overeen dat deze ex-cliënte als getuige door een andere advocaat zou worden gehoord. Volgens Den Hartog en zus Sonja Holleeder hield hij zich niet aan deze belofte.

Holleeders zus en ex-vriendin dienden een klacht in tegen Franken wegens belangenverstrengeling. Ze weigeren nog langer door hem te worden ondervraagd. Franken moest zich hier vrijdag over verantwoorden bij de deken. Wat daar is besproken is niet openbaar gemaakt, maar Franken verscheen dinsdagochtend gewoon in zijn rol als raadsman van Holleeder.

Lees ook

Verdediging Willem Holleeder wankelt na klacht.

Advocaat van Willem Holleeder Stijn Franken arriveert bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Advocaat van Willem Holleeder Stijn Franken arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden