Holleeder perste meer mensen af

Het aantal slachtoffers dat door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder zou zijn afgeperst of bedreigd, neemt toe. Naast afpersing van de vastgoedhandelaren Endstra, Friedlander, Houtman en Wijsmuller, wordt Holleeder ook verdacht van bedreiging van vier anderen....

De onderzoeksrechter beslist dinsdag of Holleeder en tien medeverdachten langer in voorarrest moeten blijven. Zij werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde.

Een van de bedreigden is Marco P., een vastgoedhandelaar uit Amsterdam-Noord, met een dubieuze reputatie. Volgens Het Parool wordt hij verdacht van drugshandel en het witwassen van geld.

De Utrechtse advocaat Piet Doedens stelt dat het dossier-Holleeder verre van compleet is. Hij bepleit de vrijlating van zijn cliënte Sandra den H., de weduwe van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper. Zij zou inmiddels zeer goed bevriend zijn met Willem Holleeder.

In een brief aan de onderzoeksrechter wijst Doedens op gegevens waaruit blijkt dat de Amsterdamse politie al in 2002 over informatie beschikte dat vastgoedhandelaar Willem Endstra en onderwereldadvocaat Evert Hingst zouden worden doodgeschoten.

Endstra werd in mei 2004 voor zijn kantoor vermoord. Hingst werd in november 2005 geliquideerd. Deze afrekeningen zouden samenhangen met een langlopende vete in het Amsterdamse milieu. In dezelfde verbalen worden ook de liquidaties van Sam Klepper (2000) en John Mieremet (2005) voorspeld.

Volgens Doedens wordt Sandra den H. ten onrechte verdacht van afpersing van Endstra. Hij stelt dat Holleeder vlak na zijn aanhouding een ontlastende verklaring heeft afgelegd over haar betrokkenheid hierbij. Bovendien was zij bereid vrijwillig een verklaring af te leggen bij de politie over haar bezoek in 2003 aan het kantoor van Endstra. Een afspraak is volgens de weduwe Klepper afgezegd door een rechercheur van de Nationale Recherche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden