Holleeder om nog drie moorden vervolgd

Willem Holleeder wordt verdacht van nog eens drie moorden. Afgelopen december werd hij opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij de criminele afrekeningen op hasjhandelaren Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Donderdag maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat hij inmiddels ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de liquidaties op Cor van Hout, Willem Endstra  en John Mieremet.

Willem Holledeer eind vorig jaar bij de rechtbank van Haarlem. Beeld anp
Willem Holledeer eind vorig jaar bij de rechtbank van Haarlem.Beeld anp

Daarnaast wordt hij vervolgd voor een mislukte aanslag op het leven van Mieremet in 2002. Op de tussentijdse zitting in de Amsterdamse rechtbank hoorde de 'topcrimineel' de beschuldigingen aan. Hij en zijn advocaat wilden niet reageren. 'De leugen regeert. Als het moment daar is, zal Holleeder zich uitspreken', aldus zijn advocaat Stijn Franken. De zaak wordt in september hervat.

De naam van Holleeder wordt al jaren in verband gebracht met een reeks liquidaties. Volgens het OM is er nu voldoende bewijs om hem te vervolgen. Afgelopen voorjaar bleek dat de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, belastende kluisverklaringen hebben afgelegd. Ook de ex-vriendin van Holleeder - tevens de weduwe van crimineel Sam Klepper - heeft een getuigenis afgelegd. Afgelopen maanden zijn zij opnieuw verhoord. Hun verhalen waren aanleiding om acht onopgeloste moordpogingen en liquidaties opnieuw tegen het licht te houden. In vier van deze zaken wordt Holleeder nu vervolgd.

De slachtoffers

John Mieremet begon ooit met hasjhandel en overvallen. Samen met onder andere jeugdvrienden Sam Klepper en Kees Houtman klom hij op in de Amsterdamse misdaadwereld. In 2002 overleefde hij een moordaanslag. Hij noemde Willem Endstra in een interview met De Telegraaf ‘de bankier van de onderwereld’, met Holleeder als bewaker. In 2005 werd hij geliquideerd in Thailand.

Willem Endstra werd in 2004 dood geschoten voor zijn kantoor. Drie jaar later werd Holleeder veroordeeld voor de afpersing van de vastgoedmagnaat. In gesprekken met de recherche heeft Endstra vlak voor zijn dood verklaard dat Holleeder de opdrachtgever was van de moord op Cor van Hout.

Cor van Hout was getrouwd met Sonja, de zus van Willem Holleeder. Samen met Van Hout was Holleeder verantwoordelijk voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur. In 1996 werd al eens gepoogd Van Hout te liquideren. In 2007 verklaarde Holleeder dat Mieremet en Klepper achter deze aanslag zouden zitten. In 2003 werd Van Hout doodgeschoten.

Thomas van der Bijl praatte net als Endstra met de politie. De hasjhandelaar annex cafébaas werd in 2006 doodgeschoten. De daders zijn al veroordeeld. Holleeder wordt – net als in de andere zaken - gezien als opdrachtgever. Volgens Van der Bijl perste Holleeder hem en zijn vriend Houtman af.

Kees Houtman werd op 2 november 2005 – op dezelfde dag als John Mieremet – doodgeschoten. Na de liquidatie van hasj- en vastgoedhandelaar zou Willem Holleeder tegen zijn zus Sonja hebben gezegd: ‘Het was hij of ik.’

Volgens het OM zijn de verklaringen van de drie vrouwen 'van het allergrootste belang'. De aanklagers willen dat de getuigen in openbaarheid in de rechtbank opnieuw worden gehoord, en niet - zoals vaak gebeurt - achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris. 'De waarde van deze verklaringen wordt groter door een persoonlijke toelichting', aldus de officier van justitie.

De getuigenissen van de zussen en de ex van Holleeder komen bovenop die van kroongetuigen Fred R. en Peter la S. in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Ook wijlen vastgoedhandelaar Willem Endstra en wijlen Thomas van der Bijl hadden voor hun dood gesprekken met de politie. Daarnaast heeft de onbekende getuige Q5, evenals crimineel Hidr K., een verklaring afgelegd in het onderzoek naar de huurmoordenaars van vastgoedbaron van Willem Endstra.

Het grote verschil tussen deze zes getuigen en de zussen van Holleeder is dat de zussen rechtsreeks met hun broer spraken, de anderen hebben veel 'van horen' zeggen. Zo nam zus Astrid in maart heimelijk een gesprek met Willem Holleeder op in de gevangenis. Daarin vertelde hij dat hij kennis had over de moord op Cor van Hout. Over de moord op Mieremet heeft Astrid verklaard: 'Willem heeft verschillende keren tegen mij gezegd: Hij gaat eraan.' Over haar zwager Cor van Hout zei ze: 'Willem zei: Hij gaat eraan, die dikke kankerhond.'

Cor van Hout (links) en Willem Holleeder in een hotel in Frankrijk in 1975. Beeld anp
Cor van Hout (links) en Willem Holleeder in een hotel in Frankrijk in 1975.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden