Holleeder: mijn zussen spelen spelletjes

'Mijn zussen spelen spelletjes. Bij de rechter-commissaris beantwoorden zij geen vragen. Tegelijkertijd manipuleren zij de publieke opinie door mij openlijk te blijven beschuldigen. Het wordt tijd voor een eerlijk proces. En tijd dat zij vragen gaan beantwoorden.' Dit zei Willem Holleeder donderdagochtend aan het einde van de niet-inhoudelijke zitting in het strafproces dat tegen hem loopt.

Redactie
Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Volgens de 'topcrimineel' heeft de rechter-commissaris zijn zussen tijdens de getuigenverhoren meermalen moeten corrigeren 'omdat ze met een ingestudeerd verhaal kwamen en niet ingingen op de vragen'.

Holleeder betichtte met name zijn zus Astrid, advocate, ervan het gedwongen vertrek van zijn raadsman Stijn Franken te hebben gearrangeerd, meer dan een jaar na aanvang van de strafzaak.

Holleeders advocaat Franken bleek ook de advocaat te zijn geweest van Holleeders ex-vriendin, Sandra den Hartog, die nu een van de getuigen tegen Holleeder is. Het proces werd daarmee nog complexer en leverde steeds meer irritatie op bij de belangrijkste getuigen.

Afgelopen week meldden Sander Janssen en Robert Malewicz zich als de nieuwe advocaten van Holleeder. Zij volgden de vorige maand opgestapte Franken op. Hij deed dit naar eigen zeggen op 'dringend advies' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. De zussen van Holleeder hadden een klacht tegen hem ingediend wegens belangenverstrengeling.

Moordopdracht vanuit de cel

Hoe kan de beruchtste crimineel van Nederland, Willem Holleeder, moorden beramen vanuit zijn cel? En al helemaal vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar het strengste regime heerst? Moorden bovendien waarover allang wordt gespeculeerd - niet in de laatste plaats door de doelwitten zelf?

De rol van Franken was niet de enige bron van spanning. Ook de relatie met de rechter-commissaris lag gevoelig. Een geëscaleerd getuigenverhoor liep zo hoog op, dat de zussen van Holleeder overstuur wegliepen en overwogen hun medewerking aan de strafzaak tegen 'De Neus' te beëindigen.

In een reeks verhoren legden de zussen en de ex-vriendin van Holleeder verklaringen af over zijn mogelijke betrokkenheid bij een reeks liquidatie. Tijdens de vorige zitting in mei liet het Openbaar Ministerie weten dat het Holleeder er nu ook van verdenkt dat hij plannen had om zijn beide zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Dat vermoeden komt door verklaringen van een medegevangene van Holleeder.

Wie kan Holleeder aan?

Wie heeft genoeg kennis van de dossiers maar kan tegelijkertijd niet beschuldigd worden van belangenverstrengeling?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden