Nieuws

Holleeder krijgt ook in hoger beroep levenslang als opdrachtgever van moordreeks

Het gerechtshof Amsterdam heeft Willem Holleeder in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdrachtgeven tot een reeks moorden. De advocaat van Holleeder meldt dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Anna de Haas
Holleeders advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge komen aan bij het Justitieel Complex Schiphol voorafgaand aan de uitspraak van het gerechtshof. Beeld ANP
Holleeders advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge komen aan bij het Justitieel Complex Schiphol voorafgaand aan de uitspraak van het gerechtshof.Beeld ANP

Volgens het Openbaar Ministerie zit de nu 64-jarige Holleeder achter de liquidaties van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De rechtbank legde Holleeder in 2019 conform de eis een levenslange gevangenisstraf op. Hij besloot in hoger beroep te gaan, het Openbaar Ministerie eiste toen opnieuw levenslang.

Het hof, dat de beroepszaak afgelopen januari afrondde na tientallen zittingsdagen, heeft nu besloten dat de bewezen feiten ernstig genoeg zijn om die strafeis te volgen. Het hof acht bewezen dat Holleeder het brein was achter vijf moorden, doodslag en mishandeling.

‘U zult het niet eens zijn met het hof’, zei de voorzitter na het uitspreken van het vonnis, waarop Holleeder bevestigend antwoordde. Voor Holleeder werd afgevoerd naar het cellenblok haalde hij nog uit naar een van de aanwezigen in de zaal, die sprak van een ‘mooie uitspraak’. Holleeder keek boos het publiek in alvorens de persoon in kwestie een ‘pisbak’ te noemen.

Holleeder wil in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad. ‘Wij zijn heel teleurgesteld in het oordeel’, meldt Sander Janssen, de advocaat van Holleeder na afloop. Volgens de verdediging van Holleeder is er onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid bij de liquidaties en worden ‘gedragingen van anderen’ ten onrechte aan hem gekoppeld. ‘Het mag duidelijk zijn dat Holleeder er heel anders tegenaan kijkt.’ In cassatie wordt de zaak niet opnieuw inhoudelijk behandeld. De Hoge Raad kijkt alleen of bij de eerdere behandeling van de zaak de juiste procedures zijn gevolgd.

Een rechtbanktekening van verdachte Willem Holleeder in de rechtbank op Schiphol voorafgaand aan zijn laatste woord in de strafzaak tegen hem. Beeld ANP
Een rechtbanktekening van verdachte Willem Holleeder in de rechtbank op Schiphol voorafgaand aan zijn laatste woord in de strafzaak tegen hem.Beeld ANP

Holleeder heeft alle beschuldigingen altijd van de hand gewezen en samen met zijn advocaten alternatieve scenario’s aangedragen. Volgens hem zijn anderen verantwoordelijk voor de moorden. De rechters hebben niet eerlijk en objectief naar zijn zaak gekeken, en geen oog hebben gehad voor alternatieve scenario’s, zei Holleeder eerder. Wat de verdachte betreft is hij het slachtoffer van een sluw plan, opgezet door zijn zussen Astrid en Sonja. Volgens Holleeder weet zijn zus Astrid ‘als advocaat hoe ze een verhaal in elkaar moet zetten’.

In het vijfhonderd pagina’s tellende arrest oordeelt het hof echter dat ‘de aarzelende manier waarop de zussen met justitie in contact traden er niet op wijst dat ze financiële belangen hadden om een valse getuigenis af te leggen over hun broer’. Ook de claim dat beide zussen psychische problemen zouden hebben, wijst het hof van de hand.

Belastende verklaringen zussen

Het bewijs tegen Holleeder bestaat nagenoeg geheel uit verklaringen van getuigen. Zijn twee zussen, Astrid en Sonja zijn de meest prominente getuigen in de zaak. Zij hebben zeer belastende verklaringen afgelegd. Ook een ex-vriendin van Holleeder deed dat. Het OM noemde de beklaagde onder meer ‘een meesterintrigant, die alleen maar aan zichzelf denkt’, en ook ‘gewetenloos, opportunistisch en berekenend’.

Het hof heeft een handvol getuigen niet kunnen horen. Zo kwam er ondanks verwoede pogingen geen verhoor tot stand met drugscrimineel Mink K., die onlangs door Libanon is uitgeleverd aan Nederland. Peter la S., kroongetuige in het grootscheepse liquidatieproces Passage, bleek lange tijd onvindbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden