'Holleeder had acht namen op dodenlijst'

Willem Holleeder zou van plan zijn geweest om acht mensen te liquideren. Dit meldt NRC op basis van een ingezien proces-verbaal met een verklaring van Astrid Holleeder, de zus van de crimineel.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

In het proces-verbaal valt te lezen dat Willem Holleeder onder anderen Dick V., Danny K. en Dino S. wilde laten vermoorden. Vermoed wordt dat hij enige tijd een crimineelsamenwerkingsverband met het drietal is aangegaan. De familie van Dino S. zou volgens het proces-verbaal ook moeten vrezen voor Holleeder.

Op dit moment zitten deze drie criminelen in de cel. Dick V. en Danny K. werden dit jaar veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor, onder meer, witwassen, bedreiging en poging tot zware mishandeling. Dino S. zit op dit moment een celstraf uit voor drugsdelicten. Hij is ook een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld in de jaren negentig.

Andere namen op de dodenlijst van Holleeder zijn de prominente Hells Angels Harry S. en Ronald H. S. zou goed bevriend zijn met topcrimineel Holleeder.

De Bosniër Maruf M. staat ook op de namenlijst die Astrid Holleeder door de politie liet optekenen. M. trok tussen 2000 en 2006 met Holleeder op. Hij zou samen met Holleeder Willem Endstra hebben afgeperst op het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz. Maruf M. is in 2007 tot 20 maanden cel veroordeeld vanwege zijn rol in de afpersing en bedreiging van Endstra.

Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank van Haarlem in december 2014. Beeld anp
Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank van Haarlem in december 2014.Beeld anp

Holleeder was ook voornemens zijn eigen zus Sonja Holleeder te vermoorden. Zij is de ex-partner van de geliquideerde Cor van Hout. In deze liquidatiezaak wordt Holleeder vaak genoemd als opdrachtgever.

Eerder werd al bekend dat Holleeder sprak over het doden van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Holleeder eiste dat hij buiten de Amerikaanse film over de Heinekenontvoering gehouden zou worden. 'Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt', beet Holleeder De Vries bij diens voordeur toe. 'Ik dreig niet, ik doe gewoon.' Voor deze bedreiging is Holleeder tot anderhalve maand cel veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden