Holleeder belde via advocaat met weekblad

Willem Holleeder heeft recent vanuit de gevangenis via zijn advocaat een telefonisch interview gegeven aan Vrij Nederland. Dat valt op te maken uit antwoorden die minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag heeft gegeven op schriftelijke vragen van het CDA in de Tweede Kamer....

ANP

Sybrand van Haersma Buma van die fractie had de bewindsman om opheldering over de gang van zaken gevraagd. In de weerslag van het gesprek dat 13 oktober in het weekblad stond, geeft Holleeder aan dat hij geen problemen heeft met zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, zoals in de media werd gesuggereerd.

Volgens Hirsch Ballin heeft Holleeder, die onder een streng regime vastzit, op de dag van het interview niet rechtstreeks met journalisten kunnen bellen. De minister geeft wel aan dat Holleeder die dag minimaal drie kwartier telefonisch contact heeft gehad met één persoon die onder het verschoningsrecht valt. Bij Justitie is bekend met welk nummer Holleeder heeft gebeld.

Kuijpers valt als advocaat van Holleeder onder het verschoningsrecht. De minister noemt echter geen naam. Ook zijn woordvoerder kon er niets over zeggen.

Kuijpers zelf zei in een reactie dat Kamerlid Van Haersma Buma zich vooral niet met strafzaken moet bemoeien. Verder deed de advocaat geen mededelingen over de kwestie. Holleeder verontschuldigde zich vorige maand in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voor zijn mediaoptreden en beloofde het niet meer te doen.

Begin dit jaar protesteerde het CDA ook al tegen een - eveneens telefonisch - interview dat Holleeder gaf aan misdaadverslaggever John van den Heuvel. Van Haersma Buma noemde het toen ‘onbestaanbaar’ dat iemand als Holleeder zijn zegje doet via de media.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden