'Hollandse zelfgenoegzaamheid en onwetendheid'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 22 april.

Kim Polling (wit) tegen Barbara Matic van Kroatië. Beeld afp
Kim Polling (wit) tegen Barbara Matic van Kroatië.Beeld afp

Wat fijn dat judoka Kim Polling en haar collega's zo principieel zijn. Vooral niet buigen als ze de judozaal betreedt! (Sport, 21 april). Zij is op haar leeftijd al wereld- en levenswijs genoeg (risotto eet ze nu tenslotte ook) om de tradities van een eeuwenoude cultuur niet te respecteren. Ik neem aan dat ze in een moskee haar klompen aanhoudt en in de Sint Pieter haar strapless topje niet bedekt. Maar wel profiteren van de kennis van de Japanse judoka's! Kims houding is een voorbeeld van domme Hollandse zelfgenoegzaamheid en onwetendheid. En de Japanners zijn te welopgevoed om er iets van te zeggen. Nog dommer: trots vermelden dat je niet de moeite neemt om drie woorden Japans te leren. Begin eens met: arrigato mas, dankuwel! En neem een voorbeeld aan Anton Geesink...

Josine Pouwels, Amersfoort

Outplacement

Het onderzoek van minister Plasterk naar de loopbaanontwikkeling van Tweede Kamerleden en het artikel van Ariejan Korteweg (O&D, 21 april) daarover, zijn verontrustend.

Je kunt het cynisch benaderen: kennelijk worden wij vertegenwoordigd door mensen die niets kunnen. En kennelijk kun je, als je niets kunt, altijd nog lid worden van een politieke partij (wel even zorgvuldig selecteren op doorstroommogelijkheden) en voor je het weet ben je wethouder, burgemeester, dijkgraaf, directeur van een woningbouwvereniging, en misschien wel Tweede Kamerlid. Behoor je tot de gekwalificeerde minderheid binnen de partij, dan ligt een staatssecretariaat of ministerschap ook nog in het verschiet.

Je kunt het verontrust en iets genuanceerder benaderen. Minder dan 300 duizend mensen in Nederland zijn lid van een politieke partij. En uit die pool van mensen worden degenen gerekruteerd die de facto de dienst gaan uitmaken in onze samenleving. Dat deze mensen niet de meest getalenteerden onder ons zijn, zou kunnen worden vastgesteld op basis van voornoemd onderzoek.

Misschien is het het overwegen waard om politiek en bestuur te splitsen. Politieke partijen sluiten (coalitie)akkoorden over de richting waarin zij denken dat het op moet met het land. Vakmensen worden daarna aangesteld om leiding te geven aan het proces en de departementen. De Tweede Kamerleden bewaken de koers. Dan doen ze precies waartoe ze door hun partij zouden moeten zijn opgeleid. En hoeven ze zich niet meer druk te maken over carrièremogelijkheden in het bestuur.

Wellicht dat een professioneel bestuur de oneindige reeks financiële debacles en schandalen wat kan beperken. Dat zou al een heel dikke extra bonus zijn. De 'geroepenen'onder ons hebben inmiddels ruimschoots aangetoond dat zij niet capabel zijn om allerlei echecs te vermijden. Dan is het niet verwonderlijk dat niemand op je zit te wachten.

H. Venekamp, Beilen

Droom achterna

'Ze hadden wilde plannen voor na hun eindexamen: backpacken in Australië, Spaans leren in Salamanca, high school in Missouri. En toen besloot het kabinet het leenstelsel in te voeren.' Wie er na het behalen van het middelbareschooldiploma een jaartje tussenuit ging, viel bij terugkeer onder het nieuwe leenstelsel. Wie zijn droom opzij schoof en meteen ging studeren, kreeg nog een basisbeurs. (Ten eerste, 20 april (+)). En ik maar denken dat ik mijn droom achterna ging toen ik ging studeren...

Petra Peeters, Bemmel. Historica, 61 jaar

Leenstelsel

In het Commentaar (O&D, 21 april) schrijft Sander van Walsum dat het nog te vroeg is om te concluderen dat het leenstelsel de toegankelijkheid tot het hoger onderwijs zou beperken. Pas over enkele jaren kan volgens hem de balans worden opgemaakt.

Met andere woorden, eerst moet alles in het honderd lopen en dan pas besluiten om maatregelen te nemen voor wat je nu al duidelijk aan ziet komen: dat het toch niet zo'n goed plan is.

In zijn artikel stuk geeft hij aan dat het leenstelsel zorgt voor verbetering van de onderwijskwaliteit! Volgens mij is onderwijskwaliteit onafhankelijk van een financieringsstelsel voor studenten. Het schrikt zwak gemotiveerde studenten af en dat is volgens hem een aanbeveling.

Jammer dat het alleen de zwak gemotiveerde uit de bevolkingsgroepen betreft die moeite hebben met de financiering.

Jan Born, Velp

Slavernij

In het artikel over het gewijzigde portret op een briefje van 20 dollar (volkskrant.nl, 20 april, Economie, 21 april) over de zwarte vrouw die op het dollarbiljet komt, wordt steeds gesproken over 'slaven'.

Ik wil u vragen om in het kader van dekolonisatie het in overweging te nemen om deze term te herzien. Beter kunt u gebruik maken van 'tot slaaf gemaakten'. Deze term geeft namelijk beter weer wat er met de Afrikaanse medemens is gedaan. De term 'slaaf' is denigrerend en doet vermoeden dat een Afrikaan synoniem staat aan slavernij en onderdanigheid.

Dit soort artikelen bevestigen dat beeld en helpen niet mee aan het proces van bewustwording. Een krant als de Volkskrant speelt een grote rol in dit proces, en zou daarom een voortrekkersrol moeten spelen.

Sadesh Mahesh, Leiden

Een door de organisatie 'Women on 20's' in elkaar geknutselde afbeelding van Harriet Tubman op het biljet van twintig dollar. Beeld afp
Een door de organisatie 'Women on 20's' in elkaar geknutselde afbeelding van Harriet Tubman op het biljet van twintig dollar.Beeld afp

Turks visum

Nederland wil extra waarborg tegen de massale instroom van Turken, die met ingang van deze zomer zonder visum naar Europa kunnen reizen. Ik heb net vijf visa voor onze meivakantie moeten kopen...

Is men bang dat we in Turkije asiel aan gaan vragen? Zou men niet gewoon blij moeten zijn dat wij nog steeds met plezier een weekje vakantie komen vieren?

Afschaffen dat visum en ons voor die honderd euro souvenirs laten kopen. Goed voor hun economie!

M.de Bondt, Rotterdam

Holocaust Monument op Weesperplein is een goed plan

In het artikel over de discussie over de plek voor een nieuw Holocaust Monument in Amsterdam (Ten eerste, 21 april) wordt ten onrechte vermeld dat het Holocaust Monument in Berlijn is ontworpen door Daniel Libeskind. Libeskind ontwierp weliswaar het Jüdisches Museum in Berlijn, maar dat is een bouwwerk met een geheel ander karakter dan het Berlijnse Holocaust Monument, dat van de hand is van de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Het omstreden Monument van Joodse Erkentelijkheid aan de Weesperstraat in Amsterdam, waar mogelijk het door Libeskind te ontwerpen Amsterdamse Holocaust Monument komt te staan, stond oorspronkelijk een stukje verderop, op het Weesperplein, bij de voormalige Diamantbeurs. In 1968 werd het monument verplaatst om ruimte te maken voor de aanleg van metrostation Weesperplein. De suggestie van Jacques Grishaver (Auschwitz Comité) om het monument daar weer terug te zetten, doet dus recht aan de geschiedenis van het monument. Dankzij mislukte pogingen in de jaren zestig om van de Weesperstraat en de aangrenzende Wibautstraat een Amsterdamse Stalin Allee (het visitekaartje van voormalig Oost-Berlijn) te maken, is de herinnering aan de joodse tragedie en de na-oorlogse omgang daarmee hier grotendeels weggevaagd. Het zou goed zijn om dat stukje geschiedenis weer een zichtbare markering te geven. Nu de Diamantbeurs dezer dagen ingrijpend wordt gerestaureerd en het Weesperplein de komende jaren een grote op-knapbeurt krijgt, lijkt de tijd er rijp voor.

Onno Schilstra, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden