Hollandse uitdaging voor succesvolle 'Dobermann'

Van de reus Deutsche Telekom naar het kleine Nederlandse Ziggo: wat drijft de nieuwe, Duitse topman van het kabelbedrijf?

ROLF BOS

René Obermann is een man van verrassingen. De hoogste baas van Deutsche Telekom die eind vorig jaar vriend en vijand verbaasde met de mededeling dat hij als CEO vertrekt, maakte deze week bekend dat hij met ingang van begin volgend jaar zijn carrière voortzet bij het Nederlandse kabel- en internetbedrijf Ziggo.

Het is een transfer die in de Duitse media alom verbazing wekt. Een topman die van een van de grootste Duitse bedrijven naar een veel kleiner Nederlands bedrijf vertrekt, dat is nog nooit voorgekomen.

Multinational Deutsche Telekom kende vorig jaar een omzet van 58 miljard euro, het louter in Nederland opererende Ziggo haalde 1,54 miljard binnen. Bij Ziggo werken 2.500 personeelsleden, bij Deutsche Telekom zijn dat er 230 duizend. Ook met zijn salaris moet hij vermoedelijk inleveren. Bij het telecombedrijf verdiende hij 3,3 miljoen euro, waar de huidige bestuursvoorzitter van Ziggo aan salaris 676 duizend euro kreeg.

Vlak voor Kerstmis maakte René Obermann (49) bekend dat hij eind 2013 opstapt als baas bij Deutsche Telekom. Hij wil, zei hij, in de toekomst bij een kleiner bedrijf gaan werken, hij wil meer contact met de werkvloer, 'dichter bij de techniek staan, bij de ontwikkeling van producten'. Die kans krijgt hij bij Ziggo als opvolger van Bernard Dijkhuizen, die met pensioen gaat.

Bij Ziggo is men content met de komst van de Duitser. Andy Sukawaty, voorzitter van de raad van commissarissen: 'Zijn leidinggevende capaciteiten en wereldwijde ervaring zullen helpen om de langetermijngroei en service-innovatie van Ziggo voort te stuwen. Obermann is de perfecte opvolger om het bedrijf door een nieuwe fase van groei, innovatie en marktleiderschap te leiden.' De aandeelhouders moeten de benoeming in april nog formeel goedkeuren.

Obermann werkte vijftien jaar bij Deutsche Telekom. Vanaf 2006 was hij in Bonn de hoogste baas. Toen hij aantrad, ging het het bedrijf niet voor de wind. Het aantal vaste kabelaansluitingen in Duitsland liep sterk terug.

In 2007 botste Obermann hard met de vakbonden toen het bedrijf bekendmaakte tot 9 procent minder loon te gaan betalen, waarbij de werknemers ook nog eens vier uur per week meer moesten werken. Vanwege zijn harde hand van saneren kreeg hij destijds de bijnamen 'Bulldozer' en 'Dobermann'.

In de Verenigde Staten kwam dochter T-Mobile USA ook geregeld negatief in het nieuws vanwege de slechte arbeidsomstandigheden voor het personeel.

Tegelijkertijd verbeterde in Duitsland onder Obermanns leiding de klantvriendelijkheid van het bedrijf en zag de 'goedkope' en succesvolle mobiele telefoondochter Congstar ('Du willst es. Du kriegst es') het licht. Ook voerde het bedrijf een vrouwenquotum van 30 procent in voor het middelste en hogere kader.

Oberman was een jaar CEO toen het bedrijf besloot te stoppen met wielerploeg Team T-Mobile. De ploeg, die in de jaren negentig met Bjarne Riis en Jan Ullrich successen kende in de Tour de France, had zich jaren bediend van doping, zo werd in 2007 bekend. Nadat voormalig masseur Jef D'Hont uit de school had geklapt, stopte Deutsche Telekom onmiddellijk met de sponsoring.

De toekomstige topman van Ziggo figureert in Duitsland met regelmaat op de pagina's van de tabloidpers. Hij verliet zes jaar geleden zijn vrouw en twee dochters voor Maybritt Illner, die op de Duitse televisie een veelbekeken talkshow heeft. De relatie begon nadat Oberman in april 2007 gast was in haar programma. Sinds 2010 is het tweetal getrouwd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden