Hollandse superaardappel stilt de honger in Afrika

Wat? Arizona. Waarnaartoe? Tanzania.

Aardappels. Beeld null
Aardappels.

Het Nederlandse Agrico ontwikkelde de Arizona, een 'slimme' aardappel speciaal voor droge klimaten. Maar waarom gaan we aardappels naar Tanzania exporteren?

De Arizona wordt al sinds 2013 verbouwd in Kenia. Agrico levert er rond de 1.000 ton per jaar, en de Keniase boeren verbouwen die hoeveelheid tot er 15 duizend ton is. Dat is genoeg om 7.500 kleine boeren in het land van pootaardappelen te voorzien. Na het succes in Kenia kan de Arizona ook in andere landen worden verbouwd.

In Kenia zijn er honderdduizenden boeren, die vaak maar een klein akkertje hebben, meestal minder dan een hectare. Dankzij de Arizona hebben zij een betere oogst, en de voedselproductie in Kenia groeit er aanzienlijk door.

Wat is dit voor aardappel?

De Arizona is in Nederland ontwikkeld, speciaal voor tropische klimaten. Hij heeft weinig water en kunstmest nodig en is daarom zeer geschikt voor droge streken in Afrika. De opbrengst van de aardappel is vijf keer zo hoog als bij de rassen die traditioneel in Afrika worden verbouwd. In plaats van 8 ton per hectare brengt hij 40 ton op. De aardappel kan goed tegen tropische schimmelziekten én zou beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Waarom is er niet eerder naar Tanzania geëxporteerd?

Eerst moest Tanzania een systeem opzetten voor het controleren en keuren van de aardappel. Dat systeem is een onderdeel van de bilaterale samenwerking tussen Nederland en Tanzania. Het kan overigens wel twee jaar duren voordat dit allemaal in orde is en Tanzania de eerste ladingen Arizona ook echt kan invoeren.

Hoe gaat het opstarten van de productie in Tanzania nu verder?

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bracht op 16 juni een bezoek aan Tanzania. Tijdens dit bezoek is afgesproken dat Nederland toegang krijgt tot de Tanzaniaanse markt. Agrico leidt de boeren op in het verbouwen van de aardappel. Op termijn is het de bedoeling de pootaardappel niet meer uit Nederland, maar uit Kenia te importeren.

En na Tanzania?

In de regio is veel hongersnood en de bevolking groeit sterk. Landen als Oeganda en Rwanda kunnen de aardappels op termijn waarschijnlijk uit Kenia of Tanzania importeren. Mais is populair in de Afrikaanse landen, maar is veel minder voedzaam dan de aardappel. Dat maakt de Arizona zeer aantrekkelijk. De hoge opbrengst in combinatie met de hongersnood in de regio maakt de belangstelling voor de aardappel dan ook zeer groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden