Hollandse pot blijkt nog steeds populair

Wie denkt dat de Nederlandse eetgewoonten de laatste jaren drastisch zijn veranderd onder invloed van hypes rond 'superfoods' of exotische invloeden, komt bedrogen uit. De quinoasalade en het wokgerecht hebben het nog altijd niet gewonnen van de klassieke aardappels-vlees-groentecombinatie. Supermarktketen Jumbo vroeg 1.300 personen hoe ze eten en trok een aantal opmerkelijke en minder opmerkelijke conclusies.

Lisa Koetsenruijter
null Beeld -
Beeld -

Gemiddeld verschijnt het 'avg'tje' drie tot vier dagen per week op tafel, gevolgd door een à twee pastamaaltijden en een dag rijst. Eens in de twee weken ligt er friet op de borden. Hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan is 'helemaal niet verbaasd' over de onverminderde populariteit van avg. 'Dit is Nederland ten voeten uit. Het is typisch voor de zwijgende meerderheid.'

Jongeren verkiezen pasta boven de aardappel. Op de tweede plaats komt de Hollandse pot, als derde de rijstmaaltijd. De jonge Nederlander is het vaakst een luie kok: eenderde van hen zegt minstens één keer per week een kant-en-klaarmaaltijd te eten. Van alle Nederlanders eet een derde gemiddeld eens in de twee weken klant-en-klaar.

Elke dag zelf koken? Eén op de drie Nederlanders doet het. Gemiddeld staan we vijf à zes dagen in de week achter het fornuis volgens Jumbo. Katan: 'Mensen geven sociaal wenselijke antwoorden. Ik zou het lager inschatten, op vier à vijf dagen. Maar het is hier niet zoals in de VS, waar mensen ongeveer de helft van de tijd hun eten door anderen laten klaarmaken.'

Wat er op tafel komt, beslist de helft van de mensen op de dag zelf. Vaste dagen voor bepaalde gerechten zijn daarbij passé. Woensdag-gehaktdag of vrijdag-visdag? Slechts 15 procent van de Nederlanders doet daar nog aan. De vaste dag die nog het vaakst voorkomt, is een patatdag. De gehypete superfoods staan bij slechts weinigen op het menu: slechts een uit drie ondervraagden weet wat quinoa is, een op vijf eet het pseudograan wel eens.

Het Centraal Bureau voor Statistiek doet ook regelmatig onderzoek naar eetgewoonten. De organisatie concludeerde in 2012, net als Jumbo, dat de avg-combinatie nog altijd op nummer één staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden