Hollandse pijlinktvis met prei, ui en karwij

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Hollandse pijlinktvis met prei, ui en karwij (hoofdgerecht voor 4 personen)

Beeld .

In de rubriek Lessen in Lekkers ging het afgelopen vrijdag in deze krant over Hollandse pijlinktvis. Hollands, omdat de inktvis uit de vaderlandse wateren wordt gevist. Wat er niet bij werd vermeld is dat dat een relatieve noviteit is: pakweg vijftien jaar geleden was in de Noordzee maar weinig pijlinktvis te bekennen. Door de opwarming van het zeewater zwemmen ze echter noordelijker, voornamelijk om hier in het voorjaar een stevig potje te paaien. Een echte immigrant dus, eentje die door de mazen van het net is gezwommen, maar daar staat tegenover dat hij zich bijzonder goed aan zijn omgeving heeft aangepast.

Hollandse pijlinktvis lijkt namelijk op een uit de kluiten gewassen boerenzoon uit de polder, zo groot zijn de exemplaren die je inmiddels kunt kopen. Vanwege een grote voorliefde voor het eiwitrijke zeebeestje kun je mij gerust een squid watcher noemen. Wat me al bijna een decennium opvalt, is dat ze elk jaar groter worden. Kan aan mij liggen, hoor, ik zie misschien gewoon wat ik wil zien, maar op de Utrechtse vrijdagmarkt vond ik bij Goede Visser Jan Geertsema een pijlinktvis zo groot als mijn onderarm. Maar liefst 1,3 kilo. Dat is wel wat anders dan die flubberige pijlinktvisjes die ze voor de kust van Spanje vangen.

Maar wat zeur ik: groot of klein, verse pijlinktvis smaakt altijd fijn. Je bakt ze heel kort of stooft ze lang. Het voordeel van zo'n joekel is dat het veel sneller schoonmaken is dan een zak vol kleintjes. Snel aan de slag dus, met dit oer-Hollandse recept met prei, ui en karwijzaad.

Ingrediënten

- 1 kg pijlinktvis
- 2 zoete uien, gesnipperd
- 6 tenen knoflook, gehakt
- olijfolie
- 1 el karwijzaad
- peper en zout
- 3 prei, in halve ringen
- 2 dl kalfsfond
- 3 dl witte wijn
- bieslook

Bereiden

Trek de kop met tentakels van het inktvislijf en snijd de tentakels van de kop (de tentakels gebruiken we, de kop niet). Haal de binnenkant van het lijf leeg, dat gaat het beste met de vingers. Trek de pen, die van plastic lijkt, uit het lijf, dat is de ruggegraat. Leg het lijf plat op de snijplank en snijd aan een kant in de lengte open, zodat u het kunt openklappen. Snijd er repen van en daarna stukken van 4x4 cm. Spoel tentakels en de stukjes goed schoon en dep droog.

Fruit knoflook en uien met wat olie in een koekenpan en bak het karwijzaad even mee. Verzamel in een ruime braadpan. Kruid de inktvis royaal met peper en zout, bak even aan in de koekenpan en doe bij de uien. Bak ook de prei even en hup, in de braadpan. Hussel de boel en schenk de fond en de witte wijn erbij. Breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes stoven met gesloten deksel op de kleinste pit. Zet het laatste half uur het deksel een beetje schuin op de pan, zodat het kookvocht wat kan verdampen. Serveer in diepe borden en garneer met fijngeknipte bieslook.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden