Hollandse nieuwe
Nederlandse thrillerschrijvers zouden het, in vergelijking met hun Amerikaanse collega's, moeilijk hebben met het vinden van spannende thema's. In Nederland zijn geen seriemoordenaars actief, de politionele werkelijkheid is - ondanks de IRT-affaire - saai, en een auteur overdrijft al snel als hij een spannende plot bedenkt....
Toch zijn er voldoende thema's voorhanden. Neem Bert Raven (1929), die in zijn debuut Underdog elementen uit de Heineken-ontvoering en de OGEM-affaire combineert. Het resultaat is aardig. Dat geldt zeker voor het begin, waarover een magisch-realistische sluier hangt. Jasper Klijnstra, jarenlang werkzaam bij het EGOM-concern en daar flink te kort gedaan, wil het bedrijf terugpakken door de president-directeur te ontvoeren. De man wordt opgeborgen in een loods (zie Heineken).
Binnen de EGOM borrelt het echter ook, de ontvoering wordt stil gehouden door een 'corrupte' schoonzoon van het slachtoffer. Klijnstra krijgt zijn koffer met geld, waarna een enigszins warrige tocht naar Marokko volgt, inclusief de beschrijving van een bizar hippie-milieu in Casablanca.
Jacob Vis - al meermalen genomineerd voor de Gouden Strop - zit evenmin verlegen om actuele thema's. In De Infiltrant beschrijft hij de handel in vrouwen in Nederland. Dominicaanse prostituées in Terneuzen worden vermoord, veldagent Jan Markus van de Recherche Informatie Dienst moet op onderzoek. Waarom de handel in vrouwen een 'hot' politiek thema wordt, blijft echter onduidelijk.
Ook De Infiltrant is aardig geschreven, al komt hoofdrolspeler Markus nergens echt tot leven. Humor wordt niet geschuwd. Wat te denken van een vrouwelijke staatssecretaris die, op werkbezoek in een bordeel, met een klant naar boven gaat?
Elsinck, ooit bekend als de cabaretier Henk Elsink, schrijft al enkele jaren vanaf zijn Spaanse eiland thrillers. Niet zonder succes, drie van zijn titels zijn onlangs in het Engels/Amerikaans vertaald. In tegenstelling tot zijn collega's zoekt Elsinck niet meer naar Nederlandse thema's. In Dodelijk Visioen figureert slechts één Nederlander zijdelings (en dan nog op Aruba).
Eigenlijk is dit een boek in een boek. Een auteur op een eiland in de Middellandse Zee schrijft voor een Newyorkse literaire agent drie boeken, die deze voor veel geld aan een gerenommeerde uitgever verkoopt.
De schrijver weet daar niets van, en laat zich afschepen met een schamel voorschot. Gevolg: moord en doodslag. Halverwege het boek is dit verhaal afgelopen, en begint het 'echte' verhaal, dat een opmerkelijk einde kent. RB
Bert Raven: Underdog.
Manteau; ¿ 29,50.
ISBN 90 223 1347 6.
Jacob Vis: De Infiltrant.
Ellessy; ¿ 29,95.
ISBN 90 70282 16 X.
Elsinck: Dodelijk Visioen.
Fontein; ¿ 34,50.
ISBN 90 261 0863 5.
* In vertaling verschenen: Het Kaïnsteken (From Potter's Field), het nieuwe avontuur van Patricia Cornwell's heldin Kay Scarpetta (Luitingh-Sijthoff; ¿ 29,90); en Kwade geest (By Evil
Means), het debuut van schrijfster Sandra West Prowell en haar privé-detective Phoebe Siegel uit Billings, Montana (Zwarte Beertjes; ¿ 10,-).