Hollandse meesters overspoelen Londen

Nadat in 2000 de Franse impressionisten en dankzij de opening van Tate Modern de hedendaagse kunstenaars in Londen centraal stonden, lijkt nu de tijd aangebroken van de oude meesters....

Volgens curator Axel Rüger van de National Gallery is het puur toeval dat er zoveel exposities van Hollandse schilders achter elkaar zijn gepland. 'Maar we grijpen die gelegenheid natuurlijk wel aan om gezamenlijk de Hollandse kunst onder de aandacht te brengen.'

Tjeerd de Zwaan mocht namens de Nederlandse ambassade in Londen daarom vorige week in het British Museum het startsein geven voor de 'Hollandse periode'. In dit museum - onlangs verrijkt met The Great Court - loopt tot 8 april de expositie Rembrandt the Printmaker. De expositie bestaat uit negentig etsen en tekeningen van de Nederlandse schilder. Eerder was deze tentoontstelling al te zien in het Rijksmuseum. Maar het British Museum is trots nu ook in Londen de prenten van Rembrandt te kunnen tonen, vooral omdat sinds 1938 in Londen dergelijke grote Rembrandt-tentoonstelling al niet meer hebben plaatsgevonden.

In juni gaan twee exposities van Hollandse meesters van start. In de National Gallery zal op 20 juni de tentoonstelling Vermeer and the Delft School worden geopend die voor dit museum het hoogtepunt moet worden van het vakantieseizoen. De expositie loopt nu nog in het Metropolitan Museum in New York. In totaal worden 78 schilderijen geëxposeerd, waaronder dertien van Vermeer zelf. 'In New York zijn vijftien Vermeers te zien. Maar twee schilderijen mogen helaas niet reizen', stelt Rüger met spijt vast. De National Gallery Schotland opent in juni de expositie Rembrandts Vrouwen, 'realistische en herkenbare portretten van vrouwen die in Rembrandts eigen tijd als schokkend werden ervaren'. In september verhuist deze expositie in zijn geheel naar de Royal Academy in Londen.

Begin volgend jaar wordt de 'Hollandse periode' vervolgd. In de National Gallery in Londen zullen vanaf februari schilderijen worden getoond van Aelbert Cuyp: vooral landschappen maar ook bijbelse taferelen en portretten. In de zomer van 2002 wordt de reeks tenslotte besloten met de expositie van Nederlandse 'Italiante'-schilderijen die in de Dulwich zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.