Hollandse Martine actief voor jihad

Radicalen van het Hofstadnetwerk vertrouwden de blonde Martine niet. Zou ze een stille zijn? Haar reizen, haar activiteiten, het onderdak dat ze bood, overtuigden ten slotte...

De tot de islam bekeerde ex-politiebeambte Martine van den O. is blond en komt uit Naaldwijk. Ze werd samen met het vermoedelijke Hofstadlid Nouredine El F. (22) en Soumaia (21) op 22 juni in Amsterdam opgepakt. Volgens bronnen uit radicaal islamitische kringen. kwam ze vaak in de Haagse As Soennah-moskee.

Aanvankelijk werd getwijfeld aan haar religieuze oprechtheid. Misschien was ze een infiltrante en werkte ze voor de AIVD. De bronnen vonden het opmerkelijk dat Martine (26), na een verblijf in Syrië, plotseling diep in het radicaal-islamitische gedachtegoed was doorgedrongen. Ze moest wel een undercover geheim agent zijn. Dat vermoeden werd versterkt doordat Martine bad in de As Soennah-moskee aan de Haagse Fruitweg. Ze volgde daar ook lessen, op woensdagmiddag vanaf 5 uur.

Nederlandse moskeeën, zelfs de omstreden Al Tawheed uit Amsterdam en de Haagse As Soennah, zijn in de ogen van de radicalen rond het Hofstadnetwerk haram (slecht). De imams verwerpen er de gewelddadige jihad. En islamieten zijn ‘verplicht de eer en het bloed van moslims te verdedigen’ wanneer ze in de hoek worden gedrukt en aangevallen.

Maar een woordvoerder van de As Soennah-moskee zegt Martine noch Soumaia te kennen. ‘Het kan zijn dat hier mensen komen met verkeerde ideeën. We hebben geen deurbeleid.’ Hij ontkent dat Soumaia, zoals wordt beweerd, lezingen gaf in de moskee.

Martine van den O., die ook wel werkte als uitzendkracht voor de thuiszorg, bleek in radicaal-islamitisch opzicht toch zuiver op de graat. Ze was wel degelijk met de jihad bezig. Ze was actief in het Al Aqsa-fonds, die nu wegens financiering van de Palestijnse Hamas-beweging op de internationale terreurlijst staat en waarvan de regering de tegoeden in april 2003 bevroor. Bij dat fonds heeft ze ook Abida leren kennen. Abida is de vrouw van Samir A, (in april is vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen) en de woordvoerster van het fonds.

Abida reisde voor Al-Aqsa naar het Midden-Oosten. Martine bezocht de Gazastrook en Jeruzalem. Ze wilde naar de Gazastrook. Dat werd haar vanwege de onveilige situatie afgeraden.

Nadat de bewegingsruimte van Al Aqsa werd beperkt, was Martine betrokken bij een doorstart. Ze was mede-oprichter en secretaris van de Stichting Jerusalem, een Palestijns-Nederlandse organisatie. Volgens de statuten steunt de stichting ouderloze kinderen, volgens bronnen ook nabestaanden van zelfmoordcommando’s.

Martine had op school een grote Marokkaanse vriendenkring. Ze is enkele jaren geleden tot de islam bekeerd en langzaam geradicaliseerd. Ze maakte reizen naar Syrië om Arabisch te leren en de koran te bestuderen. De laatste maanden bood ze onderdak aan Nouredine El F., die sinds de moord op Theo van Gogh voortvluchtig was en geregeld in Nederland verkeerde.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaalde dinsdag dat El F. en Soumaia nog negentig dagen vastblijft. Het voorarrest van Martine van den O. is met dertig dagen verlengd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden