Hollandse koopman op safari

Live vanuit het buitenland: de kunst van het vakantievieren volgens een bekendere Nederlander. Deze week: Europarlementariër Hans van Baalen (VVD, 53) in Sri Lanka.

U bevindt zich in een oase van luxe als ik de website van uw hotel mag geloven.

Ja, het is een mooi resort, het Fortress. Ik ben nu op mijn hotelkamer en kijk uit over een prachtige blauwe zee. Hiervoor zaten we in een geweldig koloniaal hotel in Colombo, de oude residentie van de Britse gouverneur. Ik had daar een aantal politieke gesprekken met onder meer de minister van Buitenlandse Zaken en de president.


Kunt u dan uw ticket declareren of bonnetjes aftrekken?

Nee, ik voer die gesprekken als voorzitter van de Liberale Internationale en dat is een vrijwilligersorganisatie. Dus ik betaal alles zelf.


Is uw vrouw niet pissig dat u tijdens de vakantie werkt?

Nee, zij vindt het wel leuk om aan die gesprekken deel te nemen; zij is zelf directeur van het Fonds Slachtofferhulp. En onze zoon Robert (7) zetten we dan een uurtje achter de iPad.


Wat kost uw vakantie zo ongeveer? Ik zag dat de kamerprijzen bij 300 euro per nacht beginnen.

Nou, dat wil ik aan jou wel vertellen, maar dat wil ik niet in de krant gepubliceerd zien.


Schaamt u zich voor het bedrag?

Nee, maar dat is gewoon te privé. Ik onderhandel overigens wel altijd. Daarin ben ik een echte Hollandse koopman. Mijn stelregel is: betaal nooit de vraagprijs. Wel geef ik het kamermeisje in het begin en aan het eind 5 euro. Dat is een heel bedrag voor die mensen.


En bouwen ze dan hele kunstwerken van de handdoeken voor u?

Ja, of ze verschonen de lakens elke dag.


Zweet u zo snel?

Ik zweet wel snel ja. Maar dat is goed hè?


Vliegen jullie businessclass of economy?

Eh... nou, ja, dat doen we wel businessclass. Want dan kan mijn vrouw ook goed slapen. Wij zijn geen mensen van de grote uitgaven, hebben geen dikke auto, maar voor de vakantie, onze enige tijd echt samen als gezin, maken wij graag een uitzondering. En voor ons is vakantie vooral óntspannen. Gewoon echt veel rust. En af en toe een uitstapje. Gisteren zijn we op safari geweest, dat was fantastisch.


Bent u goed met enge dieren of zet u het al op een lopen bij een spin?

Nee, ik ben zeker niet bang aangelegd. Ik schrok wel toen er ineens een auto op ons af kwam rijden. Daarin zaten Nederlanders. Bleken ze me gewoon te herkennen en met me op de foto te willen.


Bent u veel in zee te vinden?

Ik ga elke dag met Robert in het zwembad en in de zee. We praten tijdens het zwemmen, voetballen, handballen, doen spelletjes, heerlijk. Ik zit natuurlijk veel in Brussel en in Straatsburg en ik ben veel onderweg, dus ik zie hem te weinig, vind ik. Daardoor is hij heel blij met mijn aandacht. En ik vind het verrukkelijk om hem die te geven.


Bent u op vakantie een fanatieker minnaar?

Dat vind ik weer veel te privé. Ik ben op vakantie dezelfde persoon als altijd. We hebben nu alleen meer tijd voor elkaar.


Loopt u er ook zo tegen aan dat als uw zoon eenmaal op bed ligt, u graag naar een boek grijpt terwijl uw vrouw dan net over gevoelens wil gaan praten?

Nee, want ik heb een vrouw die ook heel goed een boek kan lezen. Je hoort dat mensen op vakantie vaak ruzie krijgen, maar ik denk dat dat meer zegt over de relatie dan over de vakantie. Die mensen ontlopen elkaar in het gewone leven en komen elkaar dan tegen tijdens de vakantie. Die raken uitgeput. Wij komen juist helemaal uitgerust terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden