Hollandse blini's met haring

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: hollandse blini's met haring, 36 stuks.

Hollandse blini's met haringBeeld Bert Strootman

Ik verwonder me er altijd over hoeveel voedingsmiddelen in de supermarkt 'snel' en 'gemakkelijk' worden genoemd, terwijl je ze zelf zonder veel moeite en tijd en zeker goedkoper kunt maken. Neem tomatensaus. Tientallen potjes. Terwijl je met een blik tomaatblokjes, knoflook, een scheutje olijfolie en wat Italiaanse kruiden net zo ver komt: meer zit er niet in kant-en-klaarsaus, als je tenminste de voedingszuren, bindmiddelen en aroma's niet meerekent. Dat geldt ook voor pindasaus: met een pot pindakaas, wat knoflook, sambal en ketjap in een oogwenk zelf te maken.

En dan instantpannekoekmix. Alsof er iets mysterieus en ingewikkelds is aan het bakken van pannekoeken. Dat is evenveel werk en van bloem, melk, een ei en een snuf zout klop je zelf net zo snel beslag als het beslag van pannekoekmix. Er zijn zelfs kant-en-klare pannekoeken: grote, melige flappen. Én poffertjes, die ik nog te pruimen vind. Want alla, niet iedereen heeft een poffertjespan.

Poffertjes worden gemaakt met boekweitmeel, wat ze een nootachtige smaak geeft. Koop voor onderstaand recept wel poffertjes zonder kunstmatige vanillesmaak, anders moet u toch een poffertjespan lenen en ze zelf bakken. Recepten genoeg op internet.

Poffertjes zijn de Hollandse zusjes van blini's, kleine Russische boekweitpannekoekjes die niet zoet, maar met bergen zure room en kaviaar worden verorberd. Verrukkelijk, maar nogal bewerkelijk en duur. Dit is de Nederlandse versie, met haring en zalmkaviaar. Ook erg lekker en een verrassend borrelhapje of voorafje.

Haring is gezonde en voordelige vis. Alle haring in Nederland heeft bovendien het MSC-keurmerk, dat garandeert dat hij duurzaam is gevangen. ASC is MSC's 'zusje' voor duurzaam gekweekte vis. Maandag start de Bewuste Visweek, bedoeld om de keurmerken bekendheid te geven. De meeste keurmerkvis vind je in de supermarkt: ook haring, onder beschermende atmosfeer verpakt, waardoor de kwaliteit prima blijft.

Ingrediënten

1/2 bosje bieslook

1 bosje dille

1 theel. Dijonmosterd

150 g Griekse yoghurt

4-5 verse haringen, schoongemaakt

36 poffertjes (eventueel kant-en-klaar)

1 potje zalmeitjes ('zalmkaviaar', viswinkel of supermarkt)

Bereiding

Knip de bieslook en driekwart van de dille fijn. Roer de fijngehakte kruiden, mosterd en zout en peper naar smaak door de yoghurt. Snijd de haringen in mooie stukjes van ongeveer poffertjesformaat. Verwarm kant-en-klare poffertjes volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron of oven tot lauwwarm. Beleg de poffertjes met een lepeltje kruidenyoghurt, een stukje haring en een lepeltje zalmeitjes. Garneer met de overgebleven dille.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden