Hollandsche meisjes en Franse andijvie

In de Kinderboekenweek, die in het teken stond van hobby's, verschenen er de nodige kinderkookboeken (een aantal werd besproken in Cicero)....

Yvonne Gnirrep

Kinderen, of liever gezegd meisjes, werden altijd verondersteld koken leuk te vinden. Maar wie in oude kinderkookboeken leest, krijgt het gevoel dat koken wel leuk gevonden mocht worden, maar dat het toch vooral een voorbereiding was op wat meisjes later te wachten stond.

Anna, de kleine keukenmeid, van Henriette Davidis (1870) is 'voor kleine, aardige meisjes, die graag lezen, schrijven en breijen leeren en regt lief en zoet zijn'. En wat maakt Anna? Biersoep: 'Een vol kopje bier, een ei, beschuit en zooveel suiker als uwe moeder u voor de soep geven wil. Kookt het bier met even zooveel water en met de suiker. Roert intusschen een dojer met twee spijslepels water in uwe terrine, giet langzaam onder gestadig roeren het gekookte bier er in, en voegt er stukjes beschuit bij, dan verkrijgt gij een lekkere biersoep met beschuitballetjes.'

En net als in Bakken bakt Anna ook wentelteefjes, al heten ze nu arme ridders. 'Een klein kopje melk, of half met melk en half met heet water gevuld, een ei, eenige beschuiten of sneedjes wittebrood, een theelepeltje suiker. Het ei wordt met wat melk geklutst, suiker en de overige melk daardoor geroerd en over de beschuit gegoten. Zij moeten geheel doortrokken en geweekt zijn van de eijermelk.

'Smelt vervolgens twee kluitjes boter, zoo dik als een kers, in een pannetje, legt er de geweekte sneedjes in, bakt ze daarna aan beide zijden ligt bruin, en bestrooit ze met wat suikers, nadat gij ze op uw schoteltje gelegd hebt. Zo kunt gij de arme ridders alleen, of met gestoofde vruchten op tafel zetten.'

Ook in De Kinderkeuken, van Bianca (1898) wentelteefjes. En veel recepten, waarvan je je afvraagt of kinderen die vroeger echt lekker vonden: andijvie, bloemkool, lof, asperges. Andijvie bijvoorbeeld: 'De struiken andijvie worden van de buitenste groene bladeren ontdaan, fijngesneden en eenige malen flink gewasschen. Daarna doet men deze groente in een pan alleen met het water dat na het wasschen aan de blaadjes is blijven hangen. Onder in die pan heeft men vooraf een goed stuk boter gelegd en zoo laat men de andijvie op een zacht vuur gaar worden. Dit is nu eigenlijk de manier waarop men in Frankrijk andijvie kookt, en hoewel ik er anders zeer voor ben dat Hollandsche meisjes allereerst goed op zijn Hollandsch leeren koken, zoo is werkelijk de bereiding smakelijker dan bij ons.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden