Hollands zonder schande

Geruime tijd geleden, toen de Sovjet-Unie nog bestond, woonde ik een paar jaar in Moskou...

SYLVIA WITTEMAN

In een grote, grijze flat die de Russen speciaal voor buitenlanders hadden gebouwd, compleet met afluistermicrofoons, corrupte bewakers en door de KGB getrainde kakkerlakken. Journalisten en diplomaten van over de hele wereld woonden in dat gebouw, en daardoor ontstond een mooie, zij het afgedwongen multiculturele idylle. De treurige betonnen doos werd opgeluisterd door stralende negers met felgekleurde mutsjes en kwetterende Japanse kleuters. Je kon 's avonds, zonder de kou in te hoeven, aankloppen bij vrolijke Chilenen en melancholieke Finnen: een kopje mierzoete thee drinken bij de Mauretanische buurvrouw, op kraambezoek bij Jemenieten of doorzakken met Denen. Vrijwel overal kreeg je op elk willekeurig tijstip van de dag dampende schotels voorgezet. Eten met de smaak van thuis was troost voor al die heimweelijders. Met koffers vol sleepten ze nationale ingredien mee naar Moskou. Ik herinner me hoe tijdens de beschietingen van het parlementsgebouw de tanks door de straten rolden met het voltallige binnen-en buitenlandse journaille er achteraan; maar de correspondent van een groot Grieks dagblad bleef onverstoorbaar bezig een compleet schaap in blokjes te snijden en te marineren in een flinke wasteil. Burgeroorlog of niet, de souvlaki gaat voor. Groot gelijk.

Maar Nederlanders zijn niet zo. Ze geven niet om eten, en dat kun je zien aan onze vaderlandse pot. Ik weet nog hoe ik me schaamde toen ik een paar Russische vrienden meenam naar de viering van Leidens ontzet op de Nederlandse ambassade: daar werd hutspot met klapstuk opgediend, onze nationale trots, die helaas nog de meeste overeenkomst vertoont met de prakjes die Russische kindertjes op de cre krijgen voorgezet. De Russen namen een beleefd hapje, en spoedden zich vervolgens naar de bar, waar onze jenever de schande na enig volhouden uitwiste.

Welk typisch Hollands eten kun je een buitenlander dan wmet goed fatsoen voorzetten? Ik nam, en neem nog steeds, mijn toevlucht tot viskoekjes. Vis met aardappel, Hollandser kan het niet. En toch lekker. Nog een groot voordeel: ook moslims, joden en kinderen eten het met smaak en zonder gewetensbezwaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden