Hollands WelvarenRust uit het Oosten

Stress komt uit het Westen, kalmte komt uit het Oosten. Je hoeft de beelden van de spitsuren in Tokio of Shanghai maar te bekijken om te beseffen dat op die bewering wel wat is af te dingen. Nu heb je mensen die zeggen dat contemporaine Chinese stress eigenlijk 'onze' stress is. Wij hebben die naar het serene Oosten geëxporteerd. Wie weet. Echter: zonder inheemse aanleg komt zelden iets van de grond. Andersom geldt dat ook. Het behoeft geen twijfel dat oude oosterse tradities bij westerse mensen voor kalmte kunnen zorgen. Dat veel westerse mensen van nu voor die oosterse sereniteit zo ontvankelijk zijn, bespoedigt de werking, mag je aannemen. Slimme bedrijven hebben dat door. De Verenigde Staten lopen voorop in de integratie van oosterse technieken in hectische kantoorgebouwen. Veel bedrijven hebben daar al meditatieruimten met wierook en Boeddhabeelden. Oosterse hulptroepen staan klaar om gespannen mensen ter plekke te behandelen. De 'afdeling reiki' komt langs om een werknemer te kalmeren, op dezelfde wijze als de afdeling systeembeheer bij ons een vastgelopen computer weer opstart. In Nederland staat de oosterse hulp op de werkvloer nog in de kinderschoenen. Op dit kantoor in Nijmegen zijn ze de troepen vooruit. Een employee geniet hier van een Vietnamese massage waarmee de bloedsomloop wordt gestimuleerd en nieuwe energiereservoirs worden aangeboord. Ook haar buurvrouw lijkt ervan mee te genieten.Foto Marcel van den Bergh / Tekst Olaf Tempelman

Stress komt uit het Westen, kalmte komt uit het Oosten. Je hoeft de beelden van de spitsuren in Tokio of Shanghai maar te bekijken om te beseffen dat op die bewering wel wat is af te dingen. Nu heb je mensen die zeggen dat contemporaine Chinese stress eigenlijk 'onze' stress is. Wij hebben die naar het serene Oosten geëxporteerd. Wie weet. Echter: zonder inheemse aanleg komt zelden iets van de grond. Andersom geldt dat ook. Het behoeft geen twijfel dat oude oosterse tradities bij westerse mensen voor kalmte kunnen zorgen. Dat veel westerse mensen van nu voor die oosterse sereniteit zo ontvankelijk zijn, bespoedigt de werking, mag je aannemen. Slimme bedrijven hebben dat door. De Verenigde Staten lopen voorop in de integratie van oosterse technieken in hectische kantoorgebouwen. Veel bedrijven hebben daar al meditatieruimten met wierook en Boeddhabeelden. Oosterse hulptroepen staan klaar om gespannen mensen ter plekke te behandelen. De 'afdeling reiki' komt langs om een werknemer te kalmeren, op dezelfde wijze als de afdeling systeembeheer bij ons een vastgelopen computer weer opstart. In Nederland staat de oosterse hulp op de werkvloer nog in de kinderschoenen. Op dit kantoor in Nijmegen zijn ze de troepen vooruit. Een employee geniet hier van een Vietnamese massage waarmee de bloedsomloop wordt gestimuleerd en nieuwe energiereservoirs worden aangeboord. Ook haar buurvrouw lijkt ervan mee te genieten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden