Hollands Glorie nog steeds: de waterwerken

Willem-Alexander heeft goed gegokt met zijn keus zich te bekwamen in watermanagement. Als het om hun verleden gaat, zijn Nederlanders het meest trots op de waterwerken, gevolgd door de Gouden Eeuw, het Nederlands elftal van 1988, het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, en de vrijgevigheid bij rampen....

Van onze verslaggever

Schamen doen de ondervraagden zich het meest voor achtereenvolgens het kolonialisme, de collaboratie en de behandeling van joden tijdens de oorlog, slavernij, zinloos geweld en Srebrenica.

43 Procent zou het verschrikkelijk vinden als Nederland zou ophouden te bestaan. Maar men blijkt zich meer verbonden te voelen met de stad of het dorp waar men woont dan met Nederland.

Eenderde zegt in een oorlog bereid te zijn te sterven voor Nederland.

Bijna alle ondervraagde personen vinden het belangrijk dat Nederlanders iets van hun geschiedenis weten. Ook nieuwkomers moeten er kennis van nemen. Kennis van het Nederlands regeringsstelsel is volgens de ondervraagden het allerbelangrijkst.

De meest gewenste historische gesprekspartners zijn overleden leden van het koninklijk huis, vooraanstaande socialisten en beroemde schilders.

Van de ondervraagde personen wilden 33 wel eens babbelen met Willem van Oranje, 31 met Wilhelmina.

De sociaal-democratische voormannen Joop den Uyl en Willem Drees waren goed voor 15 en 12 stemmen; Rembrandt en Van Gogh voor 10 en 8 stemmen.

'Ik zou met Willem van Oranje willen praten over wat er nu aan de hand is in bijvoorbeeld Kosovo en Servië. Dat is toch net zoiets als de burgeroorlog in zijn tijd', zegt een respondent.

Een ander koos voor Joop den Uyl, omdat hij 'een sociaal iemand' was. 'Hij hield rekening met de minderbedeelden. Ik zou willen weten hoe hij daartoe gekomen is. Het is nu toch vaak ''ieder voor zich en God voor ons allen''.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden