Hollands drama

BART KOETSENRUIJTER

Na het succes van Ciske de Rat kon filmer Guido Pieters een potje breken voor zijn volgende project. Hij en de producent dachten op zeker te spelen met de (derde) verfilming van Herman Heijermans' toneelstuk Op Hoop van Zegen. Dat pakte anders uit. De film, die de spontaniteit en het naturel van Ciske de Rat ontbeerde, werd in deze krant omschreven als een 'ordentelijk Hollands drama, maar niet meeslepend genoeg'. Dat blijkt, zo veel jaar later, een adequate duiding. Maar het maakt de film niet minder bezienswaardig. En dat is niet zozeer vanwege de voor Hollandse begrippen uit die tijd spectaculaire scènes op zee, die gemaakt konden worden dankzij een voor Hollandse begrippen uit die tijd ruim budget (grofweg 2 miljoen euro). Nee, de film dankt zijn aantrekkelijkheid aan de acteurs die voorbijtrekken. Er zal nauwelijks een film zijn die méér gerenommeerde acteurs bij elkaar stopte. Van Danny de Munk tot Lex Goudsmit, van Renée Soutendijk tot Ramses Shaffy, van Rijk de Gooyer tot Tamar van den Dop; je kunt geen naam bedenken uit die tijd, of hij staat op de titelrol van Op Hoop van Zegen. En dat is, zo veel jaren later, geweldig leuk om naar te kijken.

Op Hoop van Zegen (Guido Pieters, 1986)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

A Cinderella Story

(Mark Rosman, 2004) Hollywoodfilms voor tienermeisjes zijn eigenlijk altijd sprookjes. Niet zelden gaat het om een onopvallende scholiere die opeens populair wordt en van wie de onbereikbaar geachte droomprins blijkt te houden. De makers van A Cinderella Story hebben, als uiterste consequentie van dit principe, de verhaallijn van het misschien wel beroemdste sprookje overgenomen. Niet helemaal letterlijk: ze verplaatsten het verhaal naar een Amerikaanse middelbare school. Dat resulteerde in een paar kunstmatige plotwendingen, maar Hilary Duff weet in de hoofdrol leven aan de geconstrueerde wereld te geven.

Net 5, 20.30-22.25 uur.

Anger Management

(Peter Segal, 2003) Veel zachtaardiger dan Dave (Adam Sandler), ontwerper van een kledinglijn voor dikke katten, zijn ze niet te vinden. Uitgerekend hij moet verplicht deelnemen aan een cursus agressiebeheersing, waar cursusleider Buddy (Jack Nicholson) hem onderwerpt aan groteske sessies. Hij trekt zelfs bij hem in. Aardig uitgangspunt voor een komedie, maar de uitwerking is rommelig en halfslachtig. Gevatte en uitgekauwde grappen wisselen elkaar af, en de prettig tegendraadse ondertoon gaat verloren in een conventionele, zoete finale. En dan moet je ook nog tegen de combinatie Nicholson-Sandler kunnen.

Veronica, 20.30-22.30 uur.

London River

(Rachid Bouchareb, 2009) De levens van een godvruchtige, bekrompen arbeidersvrouw van Guernsey en een wijze, Afrikaanse moslimman die in Frankrijk op het land werkt (de Milanees Sotigul Kouyaté, die op het festival van Berlijn werd bekroond als beste acteur) kruisen elkaar in Londen. Beiden zijn daar op zoek naar hun kind, van wie ze niets meer hebben gehoord sinds de bomaanslagen op 7 juli 2005 waarbij 56 mensen omkwamen. De tegenpolen blijken meer op elkaar te lijken dan ze dachten, in een even schematische als stichtelijke parabel over angsten en vooroordelen, die wordt doorsneden met nieuwsbeelden van de aanslagen en couleur locale van de smeltkroes die Londen is.

BBC 1, 00.45-02.05 uur.

'Nu al? Dat kun je niet doen. Dat is rampzalig voor je carrière.'

Kitty Courbois somt, in een interview met NRC Handelsblad, de reacties op die ze kreeg toen ze bekendmaakte dat ze op 49-jarige leeftijd de rol van Kniertje op zich ging nemen in Op Hoop van Zegen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden