Hollandpromotie met Kronan-fiets in Londen

Arme Britten. Woensdag ontnam het Lagerhuis het volk zijn grootste passie: op een paard en in gezelschap van vrolijk blaffende honden een drijfjacht houden op vossen....

Peter de Waard

Gisteren kreeg het land als compensatie een oer-Nederlands vermaak aangeboden: fietsen. Op Trafalgar Square in Londen werden door vijf Nederlandse gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Maastricht) twintig felgekleurde oranje fietsen beschikbaar gesteld die de Britten een idee moeten geven van de Nederlandse levensstijl.

De meeste Britse voorbijgangers fronsten slechts de wenkbrauwen. Zij voelen er weinig voor om van jager tot prooi te worden gebombardeerd. Op het verkeersluwe Trafalgar Square kan voor het standbeeld van Nelson misschien een fietsrondje worden gedraaid, voor de rest is fietsen door Londen voorbehouden aan kamikazepiloten. Wie zich in het verkeer op de fiets waagt, kan er verzekerd van zijn binnen enkele weken te worden geschept door een dubbeldekker of een black cap.

De dappere burgemeester Ken Livingstone wil dit graag veranderen, maar tot nu toe zijn er slechts enkele meters fietsstroken in de binnenstad en een paar toeristische routes langs de Theems.

Livingstone's naaste medewerker en Greens-raadslid Jennie Jones spreekt van een vicieuze cirkel. 'Het probleem is dat automobilisten geen rekening houden met fietsers, omdat er zo weinig zijn. Als er meer fietsers zouden komen, dan zal ook de veiligheidssituatie verbeteren.'

Sinds de invoering van de heffing die automobilisten moeten betalen om het centrum van Londen in te rijden, is volgens haar het fietsverkeer met 17 procent toegenomen. Misschien kunnen twintig Nederlandse fietsen daar nog iets aan toevoegen.

De actie maakt deel uit van een stukje Hollandpromotie. Behalve de donatie van twintig fietsen van vijfhonderd euro per stuk zullen de London Underground en de haltes van de Londense bus worden behangen met posters van langs grachten en molens fietsende Nederlanders. Met de campagne is 2,5 miljoen euro gemoeid.

Pikant is dat de fietsen van Zweedse makelij zijn. 'Batavus en Gazelle hadden geen oranje fietsen. Daarom hebben we voor Kronan moeten kiezen', zegt Andrew van der Feltz van het Nederlandse Toeristenbureau. Welk merk fiets het ook is, de meeste Britten houden meer van een paard, zoals ze woensdag woedend lieten blijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden