Hollande wil gezamenlijke Europese grensbewaking

'Merci, madame Merkel, om hier te komen met uw vicekanselier, administrateur van de provincie Frankrijk, François Hollande!', zei Marine Le Pen. Een keiharde uithaal naar de Franse president, die een eindje verderop zat, in de grote zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.

Francois Hollande Beeld anp
Francois HollandeBeeld anp

Le Pen en Hollande komen elkaar zelden tegen. Gisteren wel, want Le Pen zit in het Europees Parlement, waar de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel een gezamenlijke toespraak hielden. Tevoren werd de sessie als historisch aangekondigd. De gedachten gingen uit naar een andere historische gebeurtenis: 26jaar geleden, vlak na de val van de Muur, verschenen president Mitterrand en bondskanselier Kohl in het europarlement.

'Net als toen wordt Europa opnieuw geconfronteerd met een serie crises', zei Hollande. De euro, Oekraïne, het Midden-Oosten en vooral een stroom migranten die moeilijk op te vangen is en een enorme onrust veroorzaakt onder de bevolking van de lidstaten. Volgens Hollande en Merkel kunnen deze problemen alleen worden opgelost door een verdere Europese integratie.

Historische gebeurtenis

Hollande sprak in dramatische, historische termen. 'De vraag is niet meer of minder Europa, het gaat om de bevestiging van Europa of het einde van Europa', aldus de president. Zowel bij de Franse president als de Duitse bondskanselier stond de migratiecrisis centraal. Hollande pleitte voor een scherpere bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie, zodat het Schengengebied in stand kan worden gehouden. Merkel noemde de Dublin-regels ('een migrant moet asiel aanvragen in het eerste Europese land waar hij aankomt') achterhaald. Nodig is een permanent mechanisme waarmee vluchtelingen eerlijk over Europa worden verdeeld. Economische migranten moeten worden teruggestuurd.

Door de migrantencrisis zal Europa veranderen, net als na 1989. De crisis daagt de Europese waarden uit, aldus Merkel. Niet alleen omdat gastvrijheid voor verdrevenen in de Europese traditie past, maar ook omdat Europa een belangrijker rol op het wereldtoneel zal moeten spelen. De migratiestroom kan alleen gestopt worden door conflicten in het Midden-Oosten en elders tenminste in te dammen, zei Merkel.

Merkel en Hollande bij het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld AP
Merkel en Hollande bij het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden