Hollande: 'Wereld gaat periode van onzekerheid tegemoet'

'De wereld gaat een periode van onzekerheid tegemoet', reageerde de Franse president Francios Hollande. Hij feliciteerde Trump wel met het presidentschap. De socialistische minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault toonde zich bezorgd. 'We moeten te weten komen wat hij wil doen, wat hij tot nu toe gezegd heeft, baart ons nogal wat zorgen.'

Peter Giesen
Francois Hollande en Barack Obama tijdens de klimaattop in Parijs Beeld anp
Francois Hollande en Barack Obama tijdens de klimaattop in ParijsBeeld anp

Marine Le Pen feliciteerde Donald Trump al om 7.20 uur, ruim voordat hij officieel tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd uitgeroepen. De top van het Front National verkeerde vanochtend in extase. 'Hun wereld stort in, de onze wordt opgebouwd', twitterde Florian Philippot, tweede man van het FN. 'Een klap in het gezicht van de journalist en de 'experts' die het volk minachten. Een grote hoop', meende Steeve Briois, FN-burgemeester van Hénin-Beaumont.

'Immense triestheid'

Minister van Milieu Ségolène Royal zei een 'immense triestheid' te voelen, maar overigens te geloven dat Trump de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs niet kan tegenhouden, wat hij ook beweert.

Toch wordt de overwinning van Trump wordt in Frankrijk vooral bekeken door het prisma van de Franse presidentsverkiezingen van 2017. Tot voor kort werd het onmogelijk geacht dat Marine Le Pen tot het Elysée zou doordringen. Maar dat is allemaal veranderd, na de Brexit en Trump. 'Ik ben bang voor Frankrijk. Een zege voor Marine Le Pen is niet langer onmogelijk', twitterde Aurélie Filipetti, de voormalige socialistische minister van Cultuur. 'Links is gewaarschuwd', meende Jean-Christophe Cambadélis, voorzitter van de Parti Socialiste.

Niet alleen Marine Le Pen put hoop uit de overwinning van Trump, ook ex-president Nicolas Sarkozy. Op 20 november wordt de eerste ronde gehouden van de voorverkiezingen van de (Franse) Republikeinen, waarin de rechtse kandidaat voor 2017 wordt gekozen. In de peilingen ligt Sarkozy ruim achter op zijn rivaal Alain Juppé, ex-premier en burgemeester van Bordeaux. 'De verkiezing van Trump laat zien hoe twijfelachtig de peilingen zijn', vond Sarkozy's medestander Eric Ciotti. 'De verkiezingen zijn nog open.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden