Hollande: spionage NSA 'onacceptabel', ambassadeur VS op het matje geroepen

'Onacceptabel', zo noemde de Franse president Francois Hollande het nieuws dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in de periode van 2006 tot 2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en Hollande heeft bespioneerd. De Amerikaanse ambassadeur is volgens bronnen inmiddels op het matje geroepen bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nicolas Sarkozy.Beeld AFP

Dit schreef de Franse krant Libération op basis van gegevens die klokkenluiderswebsite WikiLeaks openbaar heeft gemaakt. De Amerikaanse ambassadeur is ter verantwoording geroepen op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Behalve de drie Franse presidenten werden ook nabije raadgevers van Sarkozy afgeluisterd, evenals diverse woordvoerders. Het afluisteren is in ieder geval doorgegaan tot 22 mei 2012, slechts drie dagen nadat de huidige president Francois Hollande het Elysée betrok.

De door Wikileaks gelekte documenten bestaan voornamelijk uit vijf analytische verslagen door de NSA, allen top secret geclassificeerd. De inhoud van de gelekte gesprekken is echter weinig schokkend. Zo is er onder andere te lezen dat Sarkozy zichzelf in 2008 de 'enige persoon die de economische crisis kon oplossen' vond. Het laatste gesprek, uit 2012, is van Hollande, die met Merkel een afspraak plant om de praten over een mogelijk Grexit.

Jacques Chirac.Beeld reuters
Francois Hollande.Beeld reuters

Merkel

Het is niet bekend of de NSA nog steeds gesprekken van de Franse autoriteiten afluistert, maar desgevraagd verzekerde Hollande Libération ervan dat dit niet meer het geval was. Dit zou zijn uitgepraat tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Frankrijk, in februari 2014, toen Obama volgens Hollande 'beloofde om geen gesprekken meer af te luisteren over interne zaken van geallieerde landen.'

Zowel de NSA als het Witte Huis konden op dit moment nog niet bereikt worden voor commentaar.

Het was al bekend dat de NSA, met hulp van de Duitse inlichtingendienst BND, spioneerde bij Franse autoriteiten. Vorig jaar werd bekend dat de VS en Duitsland veel 'bevriende' diensten afluisterden. Bovendien zat er een spion van de NSA bij de BND, en werd de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afgetapt. Dat ook de drie Franse presidenten zijn bespioneerd was echter nog niet bekend.

Beeld AFP

Spoedvergadering

De documenten bevatten samenvattingen van gesprekken tussen Franse regeringsambtenaren over de wereldwijde financiële crisis, de toekomst van de Europese Unie en de relatie tussen de regering van Hollande en die van bondskanselier Merkel. Zo wordt duidelijk dat Hollande al in 2012 een exit van Griekenland uit de eurozone vreesde.

De documenten bevatten gedetailleerde en gevoelige informatie, zoals het mobiele nummer van de huidige president. Ook staan mobiele nummers vermeld van verscheidene andere leden van het Elysée, het Franse presidentiële paleis.

Het kabinet van de Franse president wil nog niet op de onthullingen reageren. Wel heeft Hollande voor woensdagochtend een spoedvergadering belegd met de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie om de 'aard van het rapport' te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden