Hollande: noodtoestand Frankrijk tot en met presidentsverkiezingen (7 mei)

De Franse president Hollande wil de noodtoestand verlengen tot en met de presidentsverkiezingen, die in twee rondes worden gehouden op 23 april en 7 mei. De verlenging moet nog worden goedgekeurd door het parlement.

Peter Giesen
François Hollande tijdens de klimaattop in Marrakech. Beeld reuters
François Hollande tijdens de klimaattop in Marrakech.Beeld reuters

Eerder liet premier Valls al weten dat hij de état d'urgence wilde verlengen, 'omdat wij ons inzetten in Syrië en Irak. Omdat het niveau van dreiging hoog is. Omdat we een periode van verkiezingen tegemoet gaan en de democratie direct bedreigd wordt door terroristen.'

De noodtoestand werd uitgeroepen na de aanslagen van 13 november en al drie keer verlengd, ook met het oog op het EK Voetbal. Op 14 juli maakte Hollande bekend dat hij de noodtoestand wilde opheffen, maar diezelfde avond werd een aanslag in Nice gepleegd. Een nieuwe verlenging bevestigt dat Frankrijk rekening houdt met aanslagen, wellicht gepleegd door jihadisten die terugkeren na de val van Mosul en Raqqa.

De verlenging van de noodtoestand zal waarschijnlijk niet op grote oppositie stuiten in de Assemblée Nationale en de Senaat. Bij voorgaande gelegenheden ging het parlement in overgrote meerderheid akkoord.

Twijfels over nut

Deskundigen twijfelen echter aan het nut van de noodtoestand. 'Het was goed om de noodtoestand af te kondigen na 13 november. Maar nu hebben terroristen zich allang aangepast', zegt de gerenommeerde veiligheidsexpert François Heisbourg. Daarom is het volgens hem niet nodig om een noodtoestand te handhaven die de vrijheid van de burgers aantast.

Krachtens de noodtoestand kreeg de politie het recht om snel huiszoeking te doen, zonder toestemming van de rechter. Ook konden mensen huisarrest krijgen, op basis van vermoedens dat zij betrokken waren bij jihadistische netwerken. Direct na 13 november werd op grote schaal van deze instrumenten gebruik gemaakt.

Dit leidde soms tot incidenten. Zo viel de politie in Straatsburg met veel geweld de flat van een 80-jarige man binnen. In Parijs kreeg een man huisarrest, omdat hij foto's zou hebben gemaakt bij de flat van Riss, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo. Hij bleek zijn moeder bezocht te hebben, die in hetzelfde complex woonde en maakte geen foto's, maar belde zijn vrouw.

De afgelopen maanden worden geen incidenten meer gemeld. De politie voert dan ook veel minder huiszoekingen uit. Daarnaast hebben minder mensen huisarrest: 98 tegen 400 in januari van dit jaar.

De Bataclan ging in november weer open, een jaar na de aanslag aldaar. Beeld photo_news
De Bataclan ging in november weer open, een jaar na de aanslag aldaar.Beeld photo_news

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden