Update

Hollande nieuwe president van Frankrijk, Sarkozy stapt uit de politiek

De socialist François Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. De 57-jarige Hollande kreeg ongeveer 52 procent van de stemmen. Nicolas Sarkozy moest het doen met 48 procent. De centrumrechtse president wenste Hollande binnen 20 minuten na het sluiten van de stembureaus geluk.

François Hollande na zijn overwinning in zijn woonplaats Tulle. Beeld afp
François Hollande na zijn overwinning in zijn woonplaats Tulle.Beeld afp

Sarkozy heeft vandaag erkend dat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren. Hij bracht telefonisch zijn gelukwensen over aan zijn rivaal François Hollande. Sarkozy liet weten dat hij zich na 35 jaar terugtrekt uit de politiek. 'Ik bereid mij erop voor weer een Fransman onder de Fransen te worden', aldus de 57-jarige vertrekkende president.

'Frankrijk kiest voor verandering'
Hollande heeft de kiezers bedankt dat ze hem tot president hebben gekozen. Hij beloofde een leider te zijn die het hele land zal verenigen.
'Op deze 6de mei hebben de Fransen gekozen voor verandering door mij in het kantoor van de president te brengen', aldus de 57-jarige Hollande vandaag tegenover een juichende menigte in zijn woonplaats Tulle.

Hollande onderstreepte dat hij over vijf jaar aan het eind van zijn ambtstermijn erop wil worden afgerekend of hij de eerlijkheid in de Franse samenleving en de positie van de jongeren heeft bevorderd. Veel jongeren lijden onder werkloosheid en uitsluiting.

Tweede socialistische president
Hollande lost met zijn overwinning de huidige centrumrechtse president Nicolas Sarkozy af. Hollande is de tweede socialistische president van Frankrijk sinds 1958. François Mitterrand (1981 tot 1995) ging hem voor. Hollandes rivaal Sarkozy is de tweede president sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958 die niet is herkozen. Eerder verloor Valéry Giscard d' Estaing in 1981 na een eerste termijn van Mitterrand.

Merkel
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft Hollande zondagavond telefonisch gelukgewenst met zijn verkiezing tot president van Frankrijk en hem uitgenodigd zo snel mogelijk na zijn beëdiging naar Berlijn te komen. Beiden zijn het erover eens hoe belangrijk nauwe betrekkingen tussen Duitsland en Frankrijk zijn en hebben elkaar verzekerd dat ze naar een goede en vertrouwenwekkende samenwerking streven, aldus de woordvoerder. Merkel steunde in de verkiezingsstrijd Hollandes tegenstander, de zittende president Nicolas Sarkozy.

Hollande ging vandaag ruimschoots aan kop in de peilingen. Tijdens de eerste stemronde behaalde hij tussen de 28,4 en 29,3 procent van de stemmen, tegen circa 25,5 tot 27 procent voor Sarkozy.

Direct na de publicatie van de eerste prognoses van de uitslag van de verkiezingen zijn socialisten juichend de straat opgegaan. Voor het partijbureau in Parijs verzamelden zich verscheidene honderden mensen. Ze zwaaiden met vlaggen. Daar is een feest gepland om de zege van François Hollande te vieren. In de stad Tulle, waar Hollande vandaag zijn stem uitbracht, staat een grote menigte te wachten op de eerste toespraak van de nieuwe president.

Brede steun
Hollande kon vandaag profiteren van een brede steun van links. De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti Gauche riep al direct na de eerste verkiezingsronde dat hij zijn kiezers aanraadt om voor Hollande te stemmen.

Dat voordeel had Sarkozy niet. Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen haalde in de eerste ronde een reusachtige score van 20 procent van de stemmen. Le Pen liet echter weten Sarkozy niet te zullen steunen in de tweede ronde, maar blanco te stemmen. Een groot deel van haar aanhang heeft dat voorbeeld vermoedelijk gevolgd, of heeft ervoor gekozen niet te stemmen.

Hoge opkomst
Ondanks de bewolking en regen die deze ochtend op veel plaatsen in Frankrijk het weerbeeld bepaalde, is de opkomst hoger dan in de eerste ronde. Tot het middaguur was 30,66 procent van de circa 46 miljoen stemgerechtigden naar het stembureau gekomen. Vorige maand was dat nog 28,29 procent, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De opkomst was vandaag echter lager dan tijdens de presidentsverkiezingen van 5 jaar geleden.

François Hollande komt uit een stemhokje. Beeld epa
François Hollande komt uit een stemhokje.Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden