Hollande kondigt definitieve sluiting 'jungle van Calais' aan

Het enorme vluchtelingenkamp bij de Franse stad Calais moet 'volledig ontmanteld' worden. Dat zei president François Hollande, die vandaag op bezoek is in 'de jungle', zoals het kamp wordt genoemd. Hij vroeg tegelijkertijd de Britten 'hun bijdrage te leveren' aan de ontmanteling.

Tenten in het vluchtelingenkamp van Calais. Beeld photo_news

Hollande beloofde de 'vermoeide inwoners' dat 'een oplossing nabij' is. Hij riep tegelijkertijd de Britten op 'hun verantwoordelijkheid te nemen en Frankrijk te helpen'.

Veel inwoners van Calais gingen afgelopen maand de straat op uit onvrede over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzaken die in Calais een kans op een oversteek naar Groot-Brittannië afwachten.

Tot dusver maakte Hollande tijdens zijn presidentschap weinig woorden vuil aan het asielbeleid. Hollande zei zaterdag dat de circa 9 duizend vluchtelingen uit het kamp worden verdeeld over de 164 officiële opvangcentra in het land. De officiële opvangcentra zouden elk zo'n vijftig mensen gedurende vier maanden moeten opvangen. In die periode worden dan de zaken per vluchteling bekeken.

Het kamp in Calais wordt algemeen beschouwd als het symbool van het mislukte beleid voor de aanpak van de migrantencrisis van de overheid. De laatste maanden hebben duizenden nieuwe migranten zich in de jungle gemeld, vooral Soedanezen en Eritreeërs.

4 meter hoge muur

Onlangs maakte de Britse minister van Immigratie Robert Goodwill bekend dat Frankrijk en Groot-Brittannië gezamenlijk een vier meter hoge muur gaan bouwen langs de belangrijkste toegangsweg naar de ferry's in de Franse havenstad.

De twee landen trekken 17 miljoen euro uit voor een pakket maatregelen met de muur als meest in het oog springende onderdeel. 'We hebben het met hekken gedaan, nu doen we het met een muur,' aldus Goodwill. Hollande sprak zich vandaag niet uit over het lokale plan.

Afgelopen jaren vielen zeker twaalf doden bij pogingen van vluchtelingen om aan boord van vrachtwagens of schepen te komen op weg naar de overkant van het Kanaal, en bij onderlinge ruzies.


De Jungle van Calais

Kijk en luister hier naar een unieke serie van fotograaf Henk Wildschut, die vastlegde hoe de plek tussen 2005 en 2015 uitgroeide tot een reusachtig vluchtelingenkamp.

Beeld reuters
Migranten in het kamp in Calais. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.