Hollande investeert 8 miljard in kwetsbare Afrikaanse landen

Na de tsunami van woorden en beloftes van de regeringsleiders op maandag, is het tijd om zaken te doen op de klimaattop in Parijs. De landen die het meest te vrezen hebben van klimaatverandering grepen dinsdagochtend direct hun kans om bij twee hoofdrolspelers van COP21 geld voor hun redding los te peuteren. De Franse president Hollande heeft en passant 8 miljard toegezegd aan kwetsbare Afrikaanse landen.

François Hollande Beeld reuters
François HollandeBeeld reuters

Het bedrag komt de komende vijf jaar vrij en is bedoeld om te investeren in duurzame energie en het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Zijn belofte deed Hollande dinsdagochtend in een gesprek met twaalf Afrikaanse regeringsleiders. 'De wereld, en de ontwikkelde wereld in het bijzonder, heeft Afrika een milieuschuld in te lossen', zei Hollande.

De Amerikaanse president Obama zei na een gesprek met vertegenwoordigers van eilandengroepen, die onder zeeniveau dreigen te verdwijnen, dat hun bewoners vluchtelingen zullen worden als er geen ambitieuze afspraken worden gemaakt tijdens de top. Deze eilanden hebben niet veel invloed, maar zijn wel heel kwetsbaar, zei Obama. Hij noemde zichzelf een 'island boy', meldt The Washington Times, refererend aan zijn geboorte-eiland Hawaï en zijn jeugd in Indonesië.

De ontmoetingen van Hollande en Obama benadrukken wat een van de belangrijkste vraagstukken is van de top in Parijs: hoeveel gaan rijke landen betalen om de armste landen te wapenen tegen de opwarming van de aarde en wat zijn ze bereid neer te tellen om deze landen te helpen hun eigen emissies terug te dringen?

Obama tijdens het gesprek met vertegenwoordigers van kleine eilandgroepen die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. Beeld afp
Obama tijdens het gesprek met vertegenwoordigers van kleine eilandgroepen die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel.Beeld afp

Het fundamentele werk

Hoopgevend was ook de eindeloze stroom aan duurzame beloftes maandag, waar onder de regeringsleiders geen spoor van ontkenning was te ontdekken; het klimaat verandert en dat is de schuld van de mens en de kapitalistische mens in het bijzonder. Iedereen toonde bereidheid daar iets aan te doen. Terwijl regeringsleiders dinsdag voor hun vertrek hun laatste gesprekken voerden, begonnen de onderhandelaars aan hun taak om te bepalen wie gaat betalen voor hun beloftes.

'Jullie zijn begonnen aan het fundamentele werk', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de top Laurent Fabius tegen de onderhandelaars. 'Ik smeek jullie door te gaan met respect voor het sterke mandaat dat gisteren is gegeven door verschillende regeringsleiders.'

Onenigheid blijft

Een gemakkelijke taak hebben zij niet. Onder de oppervlakte van al die mooie woorden maandag, broeit nog steeds de onenigheid over de invulling van het akkoord dat er eind volgende week moet liggen. Dezelfde onenigheid die in 2009 in Kopenhagen leidde tot een deceptie en een boterzacht akkoord. De heetste hangijzers zijn net als toen de twee grootste vervuilers China en de VS, die niet bereid zijn zich vast te pinnen op bindende afspraken over het terugdringen van hun eigen emissies. Wel zei Obama dinsdag bindende afspraken te willen maken over inzicht in de voortgang van elkaars duurzame doelen.

Hardere toezeggingen worden met name verwacht over de geldstroom van rijk naar arm. Zoals de belofte aan Afrikaanse landen van Hollande, die in zijn ontmoeting met Afirkaanse leiders hoorde hoe de Sahara boerenland opslokt, hoe bos in Congo en op Madagaskar verdwijnt en West-Afrikaanse dorpen worden bedreigd door de stijgende zee. Dat laatste hoorde ook Obama over kleine eilandgroepen in zijn gesprek met onder andere de regeringsleiders van de Marshalleilanden en Barbados.

Maandag werd de eerste toezeggingen gedaan aan arme landen. Rijke landen storten 248 miljoen dollar in een fonds dat de transitie naar schone energie in ontwikkelingslanden moet vergemakkelijken. Ook wordt dit fonds, dat door de bedreigde landen als te klein wordt gezien, gebruikt om mensen te kunnen verplaatsen die op bedreigde plekken wonen. Obama draagt 51 miljoen bij aan het fonds. Ook de VN komt met een 'klimaatweerbaarheidsprogramma', waaruit jaarlijks 2 miljard dollar richting bedreigde (ei)landen moet vloeien.

Een andere toezegging kwam maandag van miljardair Bill Gates, die 1 miljard dollar inlegt om de ontwikkeling van duurzame ideeën te versnellen. Aan zijn plan doen 19 landen en 28 investeerders mee. De landen beloofden de 10 miljard dollar die zij per jaar investeren in duurzame energie te verdubbelen.

Interactieve klimaatspecials

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering? De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen. Bekijk hier onze speciale klimaatproducties.

Maandagavond dineerden Obama (L) en Hollande (R) in restaurant Ambroisie in Parijs. Dinsdagochtend voerden ze gesprekken met de meest kwetsbare landen. Beeld afp
Maandagavond dineerden Obama (L) en Hollande (R) in restaurant Ambroisie in Parijs. Dinsdagochtend voerden ze gesprekken met de meest kwetsbare landen.Beeld afp
Een recordaantal wereldleiders op de top afgelopen maandag. Uiterst rechts staat Mark Rutte. Beeld epa
Een recordaantal wereldleiders op de top afgelopen maandag. Uiterst rechts staat Mark Rutte.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden