Hollande en Sarkozy vliegen apart

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER GIESEN

PARIJS - Het was een mooi gebaar van president Hollande: hij vroeg zijn voorganger Sarkozy mee naar de begrafenis van Nelson Mandela. Twee bittere rivalen zetten hun wederzijdse weerzin opzij, geheel in de geest van de overledene.

Maar een dag later werd dit vredige beeld alweer verstoord, toen bekend werd dat Hollande en Sarkozy in twee verschillende vliegtuigen naar Johannesburg zullen vliegen. Aanvankelijk deed het gerucht de ronde dat Nicolas Sarkozy pertinent weigerde een vliegtuig met François Hollande te delen. 'Dat is niet waar', aldus een medewerker van de ex-president in Le Monde. 'Het is een vermoeiende nachtelijke reis van 13 uur. Dan is het begrijpelijk dat ieder zijn eigen ruimte wil hebben.'

De Fransen vliegen niet met de presidentiële Airbus. Ze gaan met twee Falcons, toestellen die plaats bieden aan een stuk of tien passagiers. Het vooruitzicht 13 uur op elkaars lip te zitten, moet voor ondraaglijk zijn geweest, zowel voor Sarkozy als Hollande.

Hollande won de verkiezingen van 2012 door zich af te zetten tegen Sarkozy. De macho Sarkozy vindt Hollande een slappeling die geen knopen kan doorhakken. Tegen intimi spreekt hij over een 'nul' die 'geen gezag heeft' en tot overmaat van ramp zijn haar verft. Nog altijd lijkt hij nauwelijks te kunnen verkroppen dat hij de verkiezingen verloren heeft, uitgerekend van deze 'belachelijke kleine dikzak'.

Het is overigens niet de eerste keer dat Frankrijk twee presidentiële vliegtuigen stuurt. Ook Sarkozy en zijn voorganger Chirac leefden op voet van oorlog. In 2009 vlogen zij apart naar de begrafenis van de Gabonese president Omar Bongo.

De lijst met staatshoofden en regeringsleiders die vandaag de herdenking voor Nelson Mandela bijwonen, is gegroeid tot meer danzeventig namen. 'De hele wereld komt naar Zuid-Afrika', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De herdenkingsdienst in Soweto zal ongeveer vier uur duren. Het is een van de grootste bijeenkomsten van wereldleiders in de recente geschiedenis. In het FNB-stadion is plaats voor meer dan 90 duizend mensen.

Mandela wordt zondag in kleine kring begraven in Qunu, het dorp waar hij opgroeide.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden