Hollande en Merkel: Merde of voorzichtige vriendschap?

De hele wereld keek toe hoe François Hollande voor de eerste keer zijn Duitse collega Angela Merkel begroette. Het werd een houterige vertoning. De chemie die ooit tussen Sarkozy en Merkel had bestaan, was ver te zoeken bij Hollande. De Franse pers doopte de relatie van Merkollande als snel om in Merde (verdomme in het Frans, red.). Maar hoe staat de relatie er nu voor?

De beruchte handdruk bij de eerste ontmoeting tussen bondskanselier Merkel en president Hollande in Berlijn.Beeld ANP

Bondskanselier Angela Merkel heeft al drie Franse presidenten voorbij zien komen. Bij zijn eerste bezoek gaf Jacques Chirac haar een neerbuigende handkus. Van Sarkozy kreeg de gereserveerde Merkel een dikke zoen op haar wang. En van Hollande een houterig handje.

Het is een publiek geheim dat Merkel weinig moest hebben van de warmbloedige lichamelijkheid van Sarkozy. Maar in tijden van crisis wisten ze elkaar op verstandelijk niveau te vinden. Zelfs zo goed, dat de twee staatshoofden in de internationale pers als Merkozy door het leven gingen.

Tijdens de verkiezingsstrijd steunde Merkel openlijk 'haar' Sarkozy, en werd zijn tegenstrever, François Hollande, door de bondskanselier genegeerd. Inmiddels is Hollande aan zet in Frankrijk, en tasten de twee elkaar voorzichtig af. Want waar Merkel strenge bezuinigingen eist, wil Hollande investeren. Waar Merkel mordicus tegen het invoeren van eurobonds is ('zolang ik leef, komen er geen eurobonds, liet Merkel zich gisteren in de Bondsdag ontvallen), was Hollande aanvankelijk vóór. Kortom: geen match made in heaven.

Op de rode loper bij hun eerste ontmoeting in Berlijn.Beeld ANP

Toch zien een aantal Franse en Duitse media mogelijkheden voor een goede verstandhouding. Zoals gezegd was Merkel niet al te gecharmeerd van de aanrakingen en opvliegendheid van Sarkozy. Hollande is volgens ingewijden, net als Merkel, veel gereserveerder. Ook is hij veel rationeler in zijn beslissingen, en standvastiger in zijn besluiten. Net zoals Merkel.

Bling bling
Bovendien moet Hollande maar weinig hebben van opzichtige luxe, een hele verandering ten opzichte van 'president Bling Bling' zoals Sarkozy achter zijn rug genoemd werd. Merkel staat eveneens bekend om haar eenvoudige smaak. De bondskanselier weigerde bijvoorbeeld haar bescheiden appartement te verlaten eens ze bondskanslier werd. Ook Hollande klaagde in de Franse pers over het feit dat hij in het 'overdreven grote' Elysée moest gaan wonen.

Sarkozy begroet Merkel op een ontmoeting in het Elysée.Beeld ANP

Nog een groot pluspunt is Hollandes keuze voor Ayrault als premier. Ayrault is een echte germanofiel. Als voormalig leerkracht Duits spreekt hij de taal vloeiend en kent hij de gewoontes en gebruiken van de Duitsers door en door. Met Ayrault aan zijn zijde kan de tot nu toe houterige Hollande zijn relatie met Merkel aanzienlijk verbeteren.

Gematigd
Maar ook Merkel heeft haar houding versus Hollande veranderd. Negeerde ze hem nog tijdens de Franse verkiezingen, inmiddels kan ze niet meer om hem heen. En dat weet Merkel als pragmatisch politica als geen ander. Eén en ander blijkt uit haar recente opmerkingen over de aanpak van de crisis. Waar Merkel aanvankelijk hamerde op bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen, neigt ze inmiddels iets meer naar de kant van Hollande. 'Bezuinigingen en groei sluiten elkaar niet uit', tekenden verschillende media onlangs op uit haar mond. En hoewel ze zegt dat ze dat altijd al gevonden heeft, is het een duidelijke toenadering tot haar Franse collega.

Vandaag komen de twee samen om de Europese top van morgen en overmorgen voor te bereiden. Een goede verstandhouding tussen de twee is van cruciaal belang voor de rest van Europa. En hoewel ze elkaar nog altijd niet in de armen zullen vallen, kan er dit keer misschien een vluchtig kusje op de wang vanaf.

Met medewerking van Merlijn Schoonenboom, correspondent in Berlijn voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden