Hollande door briefje in de knel

Met een brief aan de rechter, voor partner Trierweiler, lijkt het alsof de Franse president de rechtsgang wil beïnvloeden. De oppositie hoont.

PARIJS - Met een brief aan de rechter die een aanklacht tegen zijn vriendin behandelt, heeft François Hollande zichzelf in een netelig parket gemanoeuvreerd. De actie wekt de schijn dat de Franse president, net als zijn voorganger, direct invloed wil uitoefenen op de rechterlijke macht.


De aanleiding voor de rechtsgang is tamelijk banaal. Valérie Trierweiler, levenspartner van Hollande, was rond de zomer onderwerp van een aantal boeken. In één ervan, La Frondeuse (de Dwarskop), wordt geschreven dat ze ooit een verhouding had met Patrick Devedjian, prominent lid van oppositiepartij UMP.


Trierweiler klaagde daarop de auteurs aan wegens smaad. Alix Bouilhaguet en Christophe Jakubyszyn, de beide auteurs, zijn prominente journalisten bij France 2 en TF1, de twee grootste Franse tv-zenders.


Maandag kwam aan het licht dat Hollande de rechtbank een briefje heeft geschreven om de aanklacht van Trierweiler te onderbouwen. In de brief, met de hand geschreven op neutraal briefpapier zonder presidentieel briefhoofd, staat dat ook andere als feiten gepresenteerde gebeurtenissen niet kloppen: zo zou hij volgens de auteurs diezelfde Devedjian ooit hebben gevraagd een onderhoud te regelen met Edouard Balladur, de toenmalige eerste minister.


De entourage van Hollande verwerpt elke beschuldiging van beïnvloeding van de rechtsgang: de brief is bedoeld als getuigenis en niet meer dan dat.


Ook Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken, stuurde een brief naar de rechtbank om Trierweiler te steunen. Hij deed dat wel op officieel briefpapier. Valls zegt inderdaad met een van de auteurs te hebben gesproken toen die het boek voorbereidde, maar verwerpt de weergave van dat gesprek in het boek.


Beide brieven werden een dag voor de rechtszitting ingebracht. De website van RTL bracht ze in de openbaarheid.


Trierweiler vraagt om 80.000 euro schadevergoeding en 5.000 euro proceskosten, geld dat ze aan een goed doel zou willen schenken. Ze had aangedrongen op een snelle uitspraak. Het resultaat van beide brieven is juist een vertraging: het proces is verdaagd naar eind januari. Tot die tijd kan La Frondeuse gewoon worden verkocht, constateerde Olivier Pardo, advocaat van de auteurs, die vindt dat Hollande de scheiding der machten niet respecteert.


Nicolas Sarkozy kreeg als president veel kritiek vanwege zijn directe bemoeienis met de rechtsgang rond de affaire Clearstream, waarbij ex-premier Dominique de Villepin een van de hoofdverdachten was. 'Ik ben zeer verbaasd dat een socialistische president die ons zo vaak de les heeft gelezen nu zelf ingrijpt in een juridische procedure', reageerde oppositieleider Jean-François Copé.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden