Hollande blijft bij rijkentaks

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Na veel vijven en zessen lijkt het erop dat de Franse president François Hollande alsnog zijn fameuze rijkentaks van 75 procent zal doorzetten. Voornaamste verschil met wat hij eerder had aangekondigd: niet de belastingplichtigen maar de werkgevers betalen de topbelasting.

Een paar weken geleden zette het Constitutioneel Hof een dikke streep door het voornemen van de president om mensen die meer dan een miljoen euro verdienen een belasting van 75 procent te laten betalen. Het hof vond dat de maatregel inging tegen de wet. Als er al een dergelijke belastingheffing kwam, moest naar het gezinsinkomen worden gekeken, vond het hof, omdat anders alleenwonenden zouden worden bevoordeeld.

Het hof vond bovendien de belastingvoet te hoog. Met de verhoging zou de belastingheffing van 66,66 procent, door de Raad van State als maximum bepaald, worden overschreden.

Daarmee werd een van de meest in het oog springende verkiezingsbeloften van Hollande getorpedeerd. De president had zich er in de verkiezingscampagne hard voor gemaakt de rijken te laten meebetalen aan het bestrijden van de crisis. Sommigen van hen, zoals de acteur Gérard Depardieu en Bernard Arnault, de schatrijke topman van luxeconcern LVMH, probeerden al de wijk naar het buitenland te nemen om aan de 75 procent te ontsnappen.

Hun opluchting na de uitspraak van het Constitutioneel Hof zal van korte duur zijn geweest. In een vijf kwartier durend tv-interview maakte Hollande donderdag bekend dat hij het geld nu op de bedrijven wil verhalen die hun werknemers een exorbitant salaris geven, inclusief bonus, aandelen en andere financiële voordelen. Hollande volgt hiermee het principe dat zijn voorganger Nicolas Sarkozy eerder toepaste op de bonussen voor effectenmakelaars.

In Frankrijk vallen enkele duizenden werknemers in de door Hollande in het vizier genomen categorie. Dan gaat het om directeuren van ondernemingen, maar bijvoorbeeld ook om sommige voetballers van Paris Saint-Germain.

De extra belasting geldt in principe voor twee jaar en moet volgens de regering worden gezien als een solidariteitsheffing. Daarna is volgens Hollande het ergste van de crisis voorbij. Hij verwacht dat eind dit jaar de werkloosheid niet verder toeneemt en de koopkracht weer aantrekt.

Vooruitlopend op de maatregel maakte Carlos Ghosn, topman van Renault-Nissan, enige tijd terug al bekend af te zien van zijn bonus.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden