Holland Symfonia verliest rechtszaak

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia heeft zijn rechtszaak tegen staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur gewonnen, maar toch verloren. Volgens de rechter had Zijlstra de Raad voor Cultuur moeten raadplegen voor hij de subsidierelatie met het orkest veranderde. Maar dat hij bezuinigt, is volgens de rechter het gevolg van de kredietcrisis en daarom geoorloofd.

De rechter deed dinsdag uitspraak in de zaak. Volgens het in Haarlem gevestigde orkest zat Zijlstra fout door het orkest de status te ontnemen van langjarig gesubsidieerde instelling. Volgens de wet kan dat alleen als er bijzondere omstandigheden zijn. Bovendien verzuimde hij de Raad voor Cultuur te raadplegen.

Op dat laatste punt krijgt Holland Symfonia gelijk van de rechter. Het besluit om het orkest zijn speciale status te ontnemen, is daarom vernietigd. De rechtsgevolgen van het besluit blijven echter in stand, bepaalt de rechter in hetzelfde vonnis.

Volgens Holland Symfonia was er de afgelopen jaren sprake van een gewone' bezuiniging, die het afschaffen van de speciale status van langjarig gesubsidieerde instelling niet rechtvaardigde. Maar volgens de rechter kon de wetgever niet voorzien dat als gevolg van de kredietcrisis zoveel zou moeten worden bezuinigd op de cultuurbegroting. Daarmee is er een bijzondere grond om de wet te veranderen.

Holland Symfonia moet de komende jaren miljoenen euro's van de subsidie inleveren. Volgens de Raad voor Cultuur dreigt het daardoor te klein te worden om de kwaliteit in stand te houden. De raad heeft geadviseerd het orkest geen subsidie meer te verstrekken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden