Holland spreekt een woordje mee

En opeens ging het deze herfst heel hard gouden medailles regenen. Je kon niet met je ogen knipperen of er lag alweer een kampioen op het asfalt. Zijn wij zo goed geworden of gelooft de rest van de wereld het wel?

Op 12 oktober werd het eerste succes genoteerd en wel aan de tafeltennistafel in Polen. Daar bleken we de besten te zijn op het Europees kampioenschap. Dat wil zeggen: onze vrouwen bleken dat te zijn. Dat wil zeggen: de vrouwen die we sinds een aantal jaar onze vrouwen mogen noemen.

Helemaal onverwacht kwam dat niet, want onze gastvrijheid had zich al eerder uitbetaald. Voor de vierde achtereenvolgende keer grepen de dames Li en mevrouw Timina de Europese titel.

Niet beseffende wat de rest van dit jaargetijde nog in petto had, zagen ze zichzelf meteen als de belangrijkste kandidaat voor de eretitel van sportploeg van het jaar. Ter onderstreping van dat dwingende verlangen werd de oudste Li in het daaropvolgende weekeinde ook nog eens individueel de beste van Europa.

Met de wetenschap van een maand later kunnen we vaststellen dat de tafeltennissters al blij mogen zijn met een nominatie. In datzelfde weekeinde lieten de Nederlandse honkballers zich immers kronen tot de besten van de wereld.

Ditmaal was het niet het verdiende loon van onze gastvrijheid, maar een kwestie van avontuurlijke voorouders. Dezelfde eilanden waar koningin Beatrix nu de boel loopt te sussen, hebben ons een paar ongenadige hardhitters opgeleverd. Kwamen goed van pas in Panama.

Komende vrijdag zal de honkbalploeg zich aan het dankbare moederland tonen. Het was nog wel even de vraag waar het moederland zich zou verzamelen. Verscheidene steden vochten om de eer en geheel ten onrechte is het Haarlem geworden. Dat had natuurlijk Rotterdam moeten zijn als bakermat van de Antillianen. Ere wie ere toekomt.

Twee weekeinden later, je zou er blasé van worden, was het alweer raak. Ditmaal ging het felicitatietelegram van de koningin (een vorstin mailt niet) naar het Nationaal Denksport Centrum: 'Hartelijk gefeliciteerd. U heeft samen een geweldige prestatie geleverd.'

In de sectie denksport betrof het hier de afdeling bridge waarvan de nationale afvaardiging de wereld haar wil had opgelegd in het Brabantse Veldhoven.

Van de verslaggeving daarover zal ik me vooral de term Drink Files herinneren. Het zou de titel kunnen zijn van een film met Rijk de Gooyer in de hoofdrol. Maar het heeft met bridge te maken. Sterker nog: dit is 'het nieuwe bridge', aldus de bedenkers Sjoert Brink en Bas Drijver die met de uitvoering daarvan de basis legden voor de wereldtitel.

O ja, bijna vergeten: in de tussenliggende periode liep schermer Bas Verwijlen maar net de wereldtitel mis. Marichelle de Jong werd in Rotterdam wel Europees kampioene boksen.

Dezelfde stad is op dit moment toneel van het WK squash. Overmoedig geworden door al die kampioenen had ik Laurens Jan Anjema alvast genoteerd als winnaar van de finale zondag. Maar Anjema vloog donderdag, in strijd met alle afspraken , uit het toernooi. Bij het schrijven van dit stukje kon de nationale hoop nog wel gevestigd worden op Natalie Grinham die het in elk geval tot de kwartfinales heeft geschopt.

Grinham is geboren en getogen in Australië, maar door haar huwelijk met oud-squasher Tommy Berden spreekt ze sinds twee jaar een woordje mee namens Holland. Dat is zo knap van ons. Nu het met de VOC-mentaliteit niet meer lukt, slepen we de topsport met huwelijksbootjes binnen.

In dat opzicht werd deze week ook alvast een voorschotje genomen op de wereldtitel voetbal, te behalen op 13 juli 2014 in Brazilië. Eén onzer lokvrouwen is er namelijk in geslaagd het hart van de 23-jarige Douglas Franco Texeira te stelen. Over een kleine twee jaar zullen zijn voormalige landgenoten zich voor eeuwig verwijten dat ze deze verdediger over het hoofd hebben gezien.

Maar voor het zover is, gaan we eerst korfballen. België en Nederland zijn helemaal naar China gereisd om vanmorgen te doen alsof de wereldtitel op het spel staat. Huldiging binnenkort te verwachten in Papendrecht, Sassenheim of Koog aan de Zaan.

reageren? jungmann@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden