Holland op zijn mooist en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

De favorieten en de aanraders van de redactie: kies uw winnaar in het Stedelijk Museum Schiedam, of zie Michael Fassbender met een masker.

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Beeldende kunst: Stedelijk Museum Schiedam

Het is inmiddels een uitstekende traditie geworden: op de slotdag van de tentoonstelling van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in het Stedelijk Museum Schiedam zijn er rondleidingen en openbare interviews met de kunstenaars door museumconservator Wilma Sütö en Volkskrant-recensent Sacha Bronwasser. Die middag wordt ook bekendgemaakt wie van de exposanten de publieksfavoriet is: Sander Breure & Witte van Hulzen, Dina Danish, Bram De Jonghe, Koen Taselaar of Levi van Veluw.

12 april, 14.00-17.00 uur. stedelijkmuseumschiedam.nl

Rutger Pontzen

undefined

Flm: Frank. Regie: Lenny Abrahamson

Leuk geintje: een van de beste - en mooiste - acteurs van dit moment laten acteren met een enorm hoofd van papier maché op zijn kop. Het is razend knap hoe Michael Fassbender de geniaalgestoorde frontman van de Soronprfbs speelt. In Frank wordt hij met een mengeling van bewondering en fascinatie gadegeslagen door de nieuwe toetsenist van de band. Een komedie waarbij elke grap een bitterzoete ondertoon heeft en de grens tussen ernst en grappig fluïde is. Zo blijft de film even ongrijpbaar en intrigerend als die leadzanger.

Floortje Smit

Muziek: Penthesilea van Pascal Dusapin

Er wordt vrijwel doorlopend getwist en gevochten in Penthesilea, de nieuwe opera van de Fransman Pascal Dusapin, maar in de enscenering van Pierre Audi is geen enkel wapen te zien. De strijd is innerlijk. Liefde en macht liggen in elkaars verlengde in deze eigentijdse, maar naar oerkrachten verwijzende uitwerking van het duistere toneelstuk dat Heinrich von Kleist in 1808 schreef. Muziek met zinderende klankkleuren en titanen van zangers tillen de voorstelling naar een nog hoger plan.

Door De Munt o.l.v. Pierre Audi en Franck Ollu. Muntschouwburg, Brussel, 14, 16 en 18 april, 20.00 uur.

Frits van der Waa

undefined

Theater: Macbain

Gerardjan Rijnders voegde in zijn nieuwe toneelstuk Macbain twee legendarische echtparen samen: Shakespeares Macbeth en diens lady, en grunge-popzanger Kurt Cobain en zijn Courtney Love. Twee koppels verslaafd aan aandacht en meedogenloos in hun zoektocht naar lustbevrediging - met bloed en drugs als lapmiddelen. In een spannend drieluik spelen Dood Paard-acteurs Manja Topper en Gillis Biesheuvel hun personages adembenemend en soms zenuwlopend. Theater met een duister randje, en soms ook om erg om te lachen.

Van Gerardjan Rijnders door Dood Paard. Tournee tot 4 juni. Doodpaard.nl

Hein Janssen

Beeldende kunst: Holland op z'n mooist

Zo'n tweehonderd werken van de Haagse School, waaronder talloze klassiekers en evenzovele hoogstaande ontdekkingen: de dubbel-expositie in het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag is een festijn. Een brede selectie, talloze schetsen en voorstudies, interessant cultuur historisch materiaal (stereo-foto's, natuurgidsen) en een uitzonderlijk mooie vormgeving: hier klopt werkelijk alles. De Dordrecht-expositie toont het begin van de groep, die in Den Haag richt zich op de succesjaren en haar biotoop. Niet te missen.

Gemeentemuseum Den Haag, Dordrechts Museum, t/m 6 september.

Stefan Kuiper

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden