holland festival

Readings, is een literair theaterprogramma door de beroemde Ierse actrice Fiona Shaw. In regie van haar vaste regisseur Deborah Warner....

holland festival
Hamlet door de Amerikaanse Wooster Group gebaseerd op de versie die Richard Burton in 1964 op Broadway speelde. The Wooster Group probeert in zijn Hamlet dit proces om te keren door een hypothetisch theaterstuk te construeren met filmfragmenten, op de manier waarop een archeoloog uit stukken steen een antieke tempel probeert te herbouwen. Theater Bellevue Amsterdam, 6 t/m 9 juni.

holland festival
Sooner or Later is de eerste voorstelling van Lightfoot León op locatie in de Amsterdamse Westergasfabriek. Geïnspireerd door de omgeving van de Zuiveringshal en op muziek van componist Philip Glass. Welke invloed heeft dat op het typische Lightfoot-León-spel van verschijnen en verdwijnen? Vanavond, 1 t/m 3 (ook 15u), 6 en 7 juni, Amsterdam, Westergasfabriek.

holland festival
Sacred Monsters gaat over die dubbelzinnigheid. Sterren als de Franse topballerina Sylvie Guillem en de Engels-Bengaalse danser en choreograaf Akram Khan willen zich ook kwetsbaar tonen, als ‘gewone’ mensen. Stadsschouwburg, 2 en 3 juni.

theater
DasArts meets DeBank is een klein theaterfestival van veelbelovende jonge kunstenaars van 4 t/m 6 juni in Amsterdam, en 7 t/m 9 juni in Gent. Met onder meer theatervoorstellingen, nieuwe performances en openbare debatten. www.dasarts.nl

theater
Simmer op ‘e Südlannen is een nieuw kleinschalig project van Tryater op bouwlocatie in Leeuwarden waar een nieuwe wijk De Zuidlanden wordt gebouwd en platteland stad wordt. Geïnspireerd door deze thematiek maakt Tryater drie voorstellingen: Trije susters van Tsjechov, It hûs moat leech van Romke Toering en It hûske dat ferhuze, een kleuterproductie van Gienke Deuten. Vanavond t/m 24 juni op boerderij Uniastate bij de Werpsterhoek in Leeuwarden.

theater
Laad Los is een nieuwe locatievoorstelling van Dogtroep in en rond de nieuwe schouwburg en kunstencentrum van Almere, gemaakt met een groot aantal bewoners van Almere, waarmee de theatergroep het pand zal openen. Een epische tocht waarbij verleden, heden en toekomst zich vermengen tot beelden en muziek. Van 1 (première) t/m 16 juni, Schouwburg Almere.

theater
Laatste nachtmerrie van Laura Dolron en productiehuis Frascatie waarin Dolron de strijd aan gaat met de groten der aarde en met hum machtswellust en autoriteit. Met Martijn van der Veen en Dion Vincken. Vanavond t/m zaterdag (première) in Theater Frascati, Amsterdam.

theater
Ku-Do is een samenwerking van het beeldende theater van The Lunatics en het fysieke spel van Corporal Theatre Momggol uit Zuid-Korea waarbij de spelers, een paar lopende banden en speciale licht-, geluids-, lucht- en vuureffecten de bouwstenen vormen voor de locatietheatervoorstelling. Geïnspireerd op de virtuele wereld van de videogame en Odyssee van Homerus. Vandaag (première), 1 t/m 3 juni op de NDSM werf in Amsterdam, 7 t/m 10 juni op de Mooi Weer Spelen in Delft.

theater
Verse waar is een zesdaags festival dat nieuwe Europese toneelliteratuur in een Nederlandse vertaling brengt. Op deze vierde editie met dagelijks Nederlandse premières worden toneelteksten afkomstig uit Europa uitgevoerd door gezelschappen onder wie Het Zuidelijk Toneel, Baladeuse, Toneelacademie Maastricht, Theaterschool Amsterdam en Bredase theatermakers. Vanavond t/m 2 juni en 7 t/m 9 juni in Chassé Theater in Breda. Zie ook www.versewaar.nl.

theater
Alptraum door Theater Oostpool is een komische 'whodunnit’ voor iedereen van acht tot achtentachtig jaar en seizoensafsluiter. Vrolijke nachtmerrie waarin vijf mensen met rode neuzen op zoek gaan naar de oplossing voor een bankoverval. Tekst: Peer Wittenbols, in regie van Ted Keijser. T/m 10 juni in Theater Oostpool, Arnhem.

theater
13 rijen door Maatschappij Discordia, ‘t Barre Land, Dood Paard waarin oud en nieuwe repertoire, fragmenten, toneelspelersoefeningen, liederen, concerten, toespraken, eenakters, monologen en acts worden gebracht. De President van Thomas Bernard wordt op 30 mei gespeeld, voor de rest van het programma zie: www.dertienrijen.nl, t/m 16 juni in Frascati, Amsterdam.

theater
Groeten uit Groningen is het jaarlijkse uitstapje van het Noord Nederlands Toneel naar het Amsterdamse Theater Bellevue. Als lunchvoorstelling speelt NNT Lieg ik soms?, een tekst en regie van Laura Dolron t/m 3 juni om 12.30u.

theater
Quality time door Mugmetdegoudentand is een ‘black-fear-comedy’, een gezinsdrama met twee verveelde, bange ouders en twee bange, maar dappere kinderen. Vanavond t/m 2 juni in De Brakke Grond, Amsterdam.

theater
A Clockwork Orange door d’Electrique is een bewerking van het beroemde boek van Anthony Burgess (en film van Stanley Kubrick). Reprise van de Over het IJ-festivalhit uit 2005. Regie: Ola Mafaalani. Met muzikale ondersteuning van de band The Ex. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), 3 juni in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot op 4 juni in Eindhoven (Parktheater).

theater
Het Woud van Alexander Ostrovski door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Familiedrama op een landgoed in het oude Rusland. Over geld, de liefde en (doorprikken van) leugens. Met Sacha Bulthuis, Hugo Maerten e.a. Vanavond t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
5.51 van Geert de Jong (concept/regie) gaat over wachten op een vliegveld. Langzaam komen de mensen tot leven. Door Toneelgroep De Appel, t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
Meiskes en jongens, een ‘brute zwembadkomedie’ van Arne Sierens en Alize Zandwijk door het Ro Theater. Reprise. Het ogenschijnlijk zorgeloze leven van een gezin met twee zoons komt tot ontploffing als twee meisjes zichzelf uitnodigen voor een zwempartijtje. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot 5 en 6 juni in Arnhem (Schouwburg).

theater
Babylon, tweede deel van drieluik van regisseur Matthijs Rümke bij Zuidelijk Toneel over de communicatie tussen verschillende culturen. Met vijf teksten over wel of niet aanpassen, en andersdenken. Tot en met 9 juni in Enschede (in een tent naast Tetem).

theater
De graaf van Monte Cristo van Alexan-dre Dumas is bewerkt voor toneel door Johan Doesburg. In dit groots uitgevoerde kostuumdrama van het Nationale Toneel speelt Stefan de Walle de gekwelde Edmond Dantès, die zich wil wreken. Vanavond t/m 2 juni in Eindhoven (Parktheater), 5 t/m 9 juni tot slot in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Van 5 t/m 7 juni in Groningen (Stadsschouwburg).

dans
Twools 9 door Scapino Ballet Rotterdam brengt 75 minuten in hoog tempo non-stop korte danstukken in choreografieën van Ed Wubbe, Neel Verdoorn, Guy Weizman en Roni Haver, Pieter de Ruiter en Eva Villanueva, Paul Selwyn Norton, Christophe Garcia, Dylan Newcomb, Jerome Meyer en Isabelle Chaffaud. Van dinsdag t/m 8 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden