Holland Festival heeft genoeg van Van der Ploeg

Uit alles blijkt dat het dit weekeinde afgetreden bestuur van het Holland Festival helemaal tabak heeft van staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur....

Het bestuur van het jaarlijkse podiumkunstenfestival gooit de handdoek in de ring. Door het uitblijven van een financiële duidelijkheid voor de toekomst kan 'het bestuur geen verantwoordelijkheid meer dragen'. Het bestuur heeft zich bovendien er enorm aan geërgerd, volgens een festivalwoordvoerster, 'dat Van der Ploeg vorige week voor de derde keer om nieuwe beleidsplannen heeft gevraagd'. Het bestuur heeft daar geen enkele trek in. 'Dit wordt een herhaling van zetten.'

Het Holland Festival verwijt Van der Ploeg dat de voortdurende onzekerheid over geld ertoe leidt dat er geen goede programmering plaats kan vinden. Gezelschappen moeten al jaren van tevoren worden besproken. Door een financiële beslissing 'te ontwijken', tast de bewindsman 'de geloofwaardigheid van het festival aan'.

'Door Van der Ploeg dreigt het festival in een neerwaartse spiraal te komen', vindt VVD-kamerlid A. Nicolai. Door onzekerheid over financiën lukt het niet om het artistieke niveau te verhogen en dat is tegelijk de uitdrukkelijke wens van de subsidiegevers.

Zijn collega van D66, B. Dittrich, deelt de kritiek op Van der Ploeg. Hij vindt dat het Holland Festival 'te lang aan het lijntje is gehouden'. Het gaat volgens hem 'al drie jaar lang moeizaam tussen Van der Ploeg en het festival'. Het stoort hem enorm dat om allerlei bureaucratische redenen het conflict 'lijkt te escaleren'.

Harry van den Bergh, oud-PvdA-kamerlid en voorzitter van de Vrienden van het Holland Festival, is teleurgesteld in Van der Ploeg. 'Ik vroeg aan Tjeenk Willink, wat zit daarachter?' Van den Bergh ziet ook dat tal van sponsors, die hij via de 'Vrienden' aan het festival probeert te binden, aarzelen nu de economie inzakt en een duidelijk gebaar van de rijksoverheid uitblijft.

Begin dit jaar herschreef het Holland Festival het eerste beleidsplan, op verzoek van Van der Ploeg. Er was kritiek op de koers onder leiding van festivalleider Ivo van Hove. Vervolgens werd een commissie samengesteld onder leiding van W. Sorgdrager, voorzitter van de de Raad voor Cultuur. Die kwam in juli met een 'positief' kritisch advies om de subsidie, die nu krap vier miljoen gulden bedraagt, te verhogen naar tien miljoen. Anders zou het niet mogelijk zijn een internationaal podiumfestival van allure te maken. Festivals in andere landen hebben budgetten die een veelvoud zijn van dat van Van Hove.

Eind september, acht maanden na het schrijven van het herziene beleidsplan, vond er een gesprek plaats tussen een delegatie van het ministerie van OCW en het Holland Festival. In dat gesprek, schreef Van der Ploeg 31 oktober aan de Tweede Kamer, is als voorwaarde voor aanpassing van de structurele subsidie gesteld dat er 'op de toekomst gerichte voorstellen worden gedaan'.

Dat deed de deur dicht voor het bestuursvoorzitter Tjeenk Willink, in het dagelijks leven vice-voorzitter van de Raad van State. Zijn bestuur bestrijdt de weergave van dit gesprek door Van der Ploeg. Tjeenk Willink zegt dat de OCW-degelatie op 26 september heeft verklaard dat er geen extra financiële ruimte komt voor de festivals in 2003 en 2004. Dan heeft het 'geen enkele zin' om nieuwe beleidsplannen te schrijven. 'De tijd van nota's schrijven en plannen maken is voorbij', schrijft Tjeenk Willink. We moeten concluceren 'dat het ons de afgelopen jaren niet is gelukt u tot een eigen duidelijk inhoudelijk standpunt ten aanzien van het Holland Festival te bewegen'.

Van der Ploeg zelf laat via een woordvoerder weten 'met spijt' te hebben kennis genomen van het opstappen van het bestuur. De noodzaak om te investeren in het Festival staat volgens hem buiten kijf. Al heeft hij nog niet besloten hoeveel geld hij wil uittrekken voor het festival. Maar 'hij is er absoluut niet op uit om het festival om zeep te brengen'. Begin december bespreekt de Kamer de cultuurbegroting.

J. Zekveld, muziekchef van de VARA en lid van de commissie Sorgdrager spreekt van 'vreselijke vertragingen' voor het Holland Festival. 'Het is ondenkbaar dat je zo een festival kunt organiseren. Dit gaat om planning die jaren vooruit moet worden gemaakt.' Hij verwijt Van der Ploeg dat hij verkeerd is omgegaan met het advies van de commissie Sorgdrager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden