Holland-Bosnië

Zegt Ljilja in een chat tegen Esmee wanneer die fantaseert over waarom Marko er nog niet op aangedrongen heeft met elkaar naar bed te gaan. Veel vertrouwelijke gesprekken tussen de vriendinnen in


Mijn Marko


worden gevoerd via dit medium, waar weinig middelen onbenut gelaten worden elkaar op te fokken.


D e zesde van acht nieuwe One Night Stands ('korte films van Nederlands talent') is een wat hoekig puberdrama, verteld vanuit het perspectief van de jonge schuchtere en honderd procent Hollandse Esmee (Lisa Smit). Via haar heel wat minder schuchtere vriendin Ljilja (Isis Cabolet) komt ze terecht in een clubje van van oorsprong Bosnische jongeren, waar ze als een blok valt voor de rustigste van het stel, Marko (Vanja Rukavina). Door haar verliefde ogen zien we de merkwaardige verhouding die Marko en Ljilja met elkaar hebben en die teruggaat op hun vroege jeugd in het door oorlog verdeelde land. Omdat het drama onmiskenbaar is geïnspireerd op de noodlottige geschiedenis van Maja Bradaric, het 16-jarige Bosnisch-Nijmeegse meisje dat met nog altijd niet helemaal opgehelderde motieven in 2003 om het leven werd gebracht, verrast het einde niet. Maar het consequente perspectief maakt enerzijds dat de film over veel meer gaat dan dat drama: het herkenbare en toch altijd weer onbegrijpelijke leed dat pubers elkaar aandoen in hun strijd om een plek op de wereld. Aan de andere kant geeft het de makers een excuus de exacte toedracht van het drama ongewis te laten.


Mijn Marko (Sara Verweij, 2011)


Nederland 2, 22.45-23.55 uur.


The Breakfast Club

(John Hughes, 1985) Klassieker die destijds een nieuwe norm stelde voor de tienerfilm - een norm die maar kort standhield. Inmiddels zijn tienerfilms uit Hollywood synoniem voor onderbroekenlol. Maar The Breakfast Club liet zien dat het niet zo moeilijk is dit genre op een hoger plan te tillen. In het simpele decor van een school in Chicago moeten vijf leerlingen op een zaterdag nakomen. Ze kennen elkaar niet en lijken aanvankelijk ook helemaal niet van plan elkaar te leren kennen. Ze hebben straf en moeten een opstel schrijven over 'wie ze denken dat ze zijn'. Binnen het tijdsbestek van een dag maken ze vervolgens een beslissende ontwikkeling door, die ze loutert en die ook 25 jaar later nog herkenbaar is voor pubers. In 2006 riep het Amerikaanse Entertainment Weekly de film uit tot beste high school movie allertijden.


RTL 8, 20.30-22.30 uur.


Ten Canoes

(Rolf de Heer, 2006) Poëtische fim van de in Nederland geboren Australiër Rolf de Heer (1951), die hij maakte met de acteur David Gulpilil, 's werelds beroemdste aboriginal, over diens voorouders. Het is een verhaal-in-een-verhaal over een jonge aboriginal, zijn broer en diens drie vrouwen, een tovenaar, een moord en een eeuwenoud rechtssysteem dat de rivaliteit tussen verschillende stammen op wrede maar efficiënte wijze in bedwang houdt. Mooi verteld, prachtige beelden.


Nederland 2, 23.55-01.40 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden