Holla jongleert met sferen

Ze zitten en staren een onbekende, onrustbarende verte in. Drie mannen op leeftijd. Kaal en grijs. Ze vormen een mooi plaatje - dat weldra wordt verstoord....

Ide van Heiningen, Wim Meuwissen en Frits Vogels stelen deshow in Falten, een mimeproductie van Karina Holla over het ouderwordende lichaam. Zij behoren tot de eerste generatie mimespelersvan Nederland en zijn stuk voor stuk prachtig expressieve'bespelers van het lichaam'. Elk houding is perfect getimed enheeft zowel visuele als emotionele zeggingskracht.

Het domein van de heren is aanvankelijk nog een soortspeeltuin waar alleen hun eigen regels gelden. Ze slepen wat methet touw, dragen in vreemde talen vrij onbegrijpelijke gedichtenvoor. Echter: de rest van Falten gaat over de verstoring van ditrelatief veilige heden.

De jeugd doet glorieus haar intrede via een bruisendejongedame, Andrea Beugger. In een huidkleurig kanten onderjurkjeneemt zij wild dansend bezit van de ruimte en de aandacht. Haarledematen halen de meest ongecontroleerde fratsen uit, ze barstbijna uit haar voegen. Ze heeft ook iets onmenselijks, als eenpop die je van alles kunt laten doen. Beduusd kijken de mannetjes- want dat zijn ze inmiddels geworden - toe. Maar na de eersteschroom kunnen ze het genot van de lijfelijkheid niet langerweerstaan en rollen poëtische liefdesverklaringen over hunlippen.

De levenslust is er, onbetwistbaar. Maar de dood, die is erook. Die glipt stilletjes en in zwart-wit binnen via grootsgeprojecteerde foto's van verstilde poses (Diana Blok) enslapstickachtige filmpjes (David Haneke) waarin het drietal overduintoppen hobbelt en doodskisten tegenkomt.

Holla, die zich liet inspireren door het surrealisme van UnicaZürn en Hans Bellmer, bekend om respectievelijk hunanagramgedichten en levensgrote vrouwenpoppen, jongleert uiterstbehendig met sferen. Falten gaat van grappig naar gruwelijk, vangewoon naar vreemd, van luchtig naar triest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden