Holding Sara Lee/DE schrapt 8000 banen

Het Amerikaanse concern Sara Lee Corporation, in Nederland eigenaar van Sara Lee/DE (vroeger Douwe Egberts), gaat acht- tot negenduizend van de 138 duizend schrappen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Het bedrijf heeft bijna een half miljard dollar gereserveerd voor de kosten van de reorganisatie. Sara Lee/DE kon maandag nog weinig zeggen over de gevolgen voor het bedrijf, maar volgens een woordvoerder zullen die, als ze er al komen, 'beperkt van omvang' zijn.

Het saneringsplan heeft betrekking op alle vier divisies van Sara Lee, maar de hardste klappen vallen op het gebied van produkten als ondergoed en andere kleding. De activiteiten van Sara Lee/DE liggen in de andere divisies van het concern: levens- en genotmiddelen, produkten voor de persoonlijke verzorging en huishoudelijke produkten.

Sara Lee liet maandag weten dat de herstructurering is gericht op een concentratie van de produktie en de distributie over de hele wereld. Voor de kosten daarvan heeft het concern een voorziening van 495 miljoen dollar (925 miljoen gulden) getroffen ten laste van het resultaat over het vierde kwartaal van het eind juni aflopende boekjaar 1993/'94. De maatregelen moeten al in het komende boekjaar zorgen voor een verlaging van de bedrijfskosten. Zij zullen in 1997/'98 een besparing opleveren van 250 miljoen dollar (465 miljoen gulden).

Over de eerste negen maanden van 1993/'94 steeg de nettowinst van het Amerikaanse concern van 514 miljoen dollar tot 543 miljoen dollar (ruim 1 miljard) bij een omzetgroei van 7 procent tot 11,5 miljard dollar (21,5 miljard gulden). De jaarcijfers komen op 8 augustus.

Sara Lee/DE boekte in het afgelopen boekjaar een winst van 598 miljoen op een omzet van 7,5 miljard. De onderneming liet in januari weten in Nederland 199 van de 5.380 banen te zullen schrappen. Dat moet nog gebeuren. Vooral de vestigingen van Duyvis in Zaanstad en Utrecht worden getroffen. Daar verdwijnen 73 van de 265 arbeidsplaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden